Ministryně průmyslu Marta Nováková pobouřila svým výrokem o trestně stíhaném premiérovi Andreji Babišovi. Podle ní se stejně jako premiér, který byl obviněn policií z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, chová při žádostech o dotace „velká většina podnikatelů“.

Trestní stíhání premiéra podle Novákové „není zcela relevantní“.

„Takhle se chovala velká většina podnikatelů v té době, kteří si žádali o dotace, a trestně stíhaní nejsou,“ řekla v DVTV.

Jde podle ní o politickou kampaň vedenou proti Babišovi a voliči ukázali, že jim jeho trestní stíhání až tak nevadí.

„Tato země potřebuje vládu a je zapotřebí k tomu přistupovat pragmaticky,“ uvedla k tomu, že vláda, v níž zasedá, získala ve Sněmovně důvěru i díky hlasům komunistů.

Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je ale drtivá většina podnikatelů na rozdíl od Babiše poctivá.

„Důrazně žádám ministryni Novákovou, ať neuráží podnikatele,“ napsal na twitteru.

„Každý podnikatel fakt neoptimalizoval daňové přiznání přes korunové dluhopisy a nepřipravil tak stát o 55 milionů Kč a každý podnikatel fakt nezkoušel dotační podvod z evropských fondů. Docela šílená argumentace paní ministryně,“ uvedl na twitteru exministr zemědělství Marian Jurečka.

Poukázal tak na to, že Babiš nakoupil v letech 2013 a 2014 za 1,5 miliardy korunové dluhopisy vydané koncernem Agrofert, který v té době vlastnil. Výnosy z korunových dluhopisů vydaných do konce roku 2012 se přitom nemusí danit a firmy, které je vydaly, si mohou náklady na úroky odečíst z daní. Podobně tehdy postupovaly také jiné podniky.

Podnikatelů se zastal Jan Skopeček (ODS).

„Není možné šmahem odsoudit všechny podnikatele a říci, že všichni podnikatelé, kteří čerpají dotace, jsou zloději nebo podvodníky. Většina podnikatelů jsou slušní lidé,“ řekl v České televizi.

„Měli bychom konečně přestat střílet do této velmi důležité skupiny lidí, bez kterých by naše ekonomika nemohla existovat,“ dodal. (jaz)