Severní Korea předala do USA část pozůstatků amerických vojáků, kteří padli během Korejské války v letech 1950-53. Severekorejský vůdce Kim Čong-un tak splnil americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi další slib, který dal na červnovém summitu v Singapuru.

Letoun amerických ozbrojených sil, který podle zprávy jihokorejské agentury Jonhap k vyzvednutí ostatků odstartoval z jihokorejské letecké základny, ostatky převezl z KLDR na základnu Osan jižně od Soulu.

Podle válečných historiků jsou na území KLDR ostatky celkem asi 5 300 amerických vojáků. Jihokorejské zdroje uvádějí, že v pátek jich bylo ze severu převezeno 55. Formální ceremoniál návratu ostatků se na letecké základně uskuteční 1. srpna.

Za korejské války padlo celkem okolo 36 tisíc Američanů. Dalších 7 tisíc bylo vyhlášeno za nezvěstné a předpokládá se, že jejich ostatky jsou v KLDR. K zatím poslednímu předání ostatků došlo v roce 2007, kdy jich bylo ze Severní Koreje převezeno šest.

První slib Kim Čong-un splnil už na konci května, tedy ještě před schůzkou a americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Severokorejci za přítomnosti zahraničních novinářů zlikvidovala své hlavní jaderné testovací středisko.

Exploze se zaměřily na tři tunely vedoucí do podzemního testovacího zařízení a na řadu pozorovacích věží v jejich okolí, uvedla AP. Vstupy se při explozích zhroutily, čímž byly tunely zablokovány.

Zničení střediska mohli přihlížet novináři z Číny, Británie, Ruska, Spojených států a Jižní Koreje. KLDR se ale dočkala kritiky za to, že k demolici nepřizvala mezinárodní inspektory. (jaz)