Fotbalová Sparta je mistr... v rychlosti vyhazování svých trenérů. Pavla Hapala (na kříži) nechal šéf Sparty Daniel Křetínský (na redakční koláži vlevo) odvolat už po prvním (vítězném) ligovém zápase poté, co klub prohrál ve 2. předkole Evropské ligy se srbskou Suboticí.

Fotbalový trenér Pavel Hapal končí ve funkci hlavního trenéra AC Sparty Praha. Odvolán byl v den svých 49. narozenin, den po mizerném výkonu a prohře 0:2 v 2. předkole Evropské ligy na hřišti srbského Spartaku Subotica. Sparta přitom v 1. kole domácí ligy zvítězila. Ve druhém kole, které začíná v pátek, povede Spartu dočasně sportovní ředitel Zdeněk Ščasný.

Trenér Pavel Hapal po blamáži v Srbsku ve Spartě končí, spolu s ním také asistent Oto Brunegraf. Vedení klubu oznámilo trenérovi odvolání v pátek v poledne. Odpolední tréninkovou jednotku absolvují hráči pod vedením sportovního ředitele Zdeňka Ščasného.

„Výkony týmu nebyly dlouhodobě podle našich představ a situaci jsme po předvedeném výkonu a výsledku v Srbsku museli řešit. Zbývají pouze dva dny do ligového utkání v Jablonci a za šest dní bude odveta se Suboticou. Očekáváme zcela odlišný přístup a obě utkání chceme zvládnout. Převzetí týmu sportovním ředitelem považujeme za řešení dočasné,“ řekl generální ředitel klubu Adam Kotalík.

„Do Sparty jsem v zimě nepřišel s ambicí mužstvo trénovat. Nechtěl jsem tým z pozice kouče převzít ani po odvolání kouče Stramaccioniho. Jde o řešení skutečně jen na nezbytně nutnou dobu. Nicméně ihned se musíme začít připravovat, chceme zvládnout nedělní ligové utkání i odvetu 2. předkola Evropské ligy,“ ujistil Zdeněk Ščasný, který v Jablonci povede mužstvo ze střídačky.

„Řešení vnímám jako krizové. Využít mě jako člověka, který zná prostředí, mužstvo, hráče, vztahy v kabině a českou ligu. V Jablonci chceme podat odlišný výkon než proti Subotici a co nejlépe se připravit na odvetu. Myslím, že pořád je v našich silách postoupit,“ dodal Ščasný.

Hapal přišel na Letnou v březnu, když vedení došla trpělivost s Italem Stramaccionim. Český internacionál však dovedl tým jen na páté místo v lize. Proto musí Sparta začínat již ve 2. předkole Evropské ligy, navíc v letní přípravě vyhrála jen dva ze sedmi zápasů.

„Máme v zápasech hluchá místa, ale také spoustu šancí, které zahazujeme. Věřím, že až je začneme proměňovat, budeme vyhrávat,“ doufal kouč na startu nové sezóny.

V ligové premiéře Sparta nakonec přemohla nováčka z Opavy (2:0), duel v Srbsku ji ovšem srazil tvrdě na zem.

Osmačtyřicetiletý Hapal měl smlouvu do června 2020. Kvůli příchodu do Sparty se vzdal angažmá u slovenské reprezentace do 21 let. Ve 12 ligových zápasech zaznamenal šest výher, pět remíz a jednu porážku. (jaz)