Americká firma Tesla, jejímž ředitelem je podnikatel Elon Musk, chce po svých dodavatelích, aby jí vrátili část dříve vyplacených peněz. Ty mají firmě pomoci dosáhnout zisku. Informoval o tom list The Wall Street Journal.

List uvedl, že Tesla ve sdělení rozeslaném minulý týden požádala všechny dodavatele o pomoc při snaze o dosažení zisku. Upozornil však, že není jasné, kolik dodavatelů bylo požádáno o poskytnutí slevy se zpětnou platností. Někteří dodavatelé, které list kontaktoval, uvedli, že o tomto požadavku nemají žádné informace.

Tesla podle listu potvrdila, že od dodavatelů požaduje snížení cen u projektů, z nichž některé sahají zpět do roku 2016. Tyto požadavky označila za běžnou součást jednání o nákupech, píše WSJ.

Požadavky Tesly podle listu vyvolávají další pochybnosti ohledně finanční situace firmy, která se potýká s problémy při zvyšování výroby nového elektromobilu Model 3.

„Je to zkrátka směšné a pouze to ukazuje, že Tesla je v tuto chvíli zoufalá,“ uvedl výrobní poradce Dennis Virag, který po čtyři desetiletí pracuje v automobilovém průmyslu. „Mají strach o svou ziskovost, ale o ziskovost svých dodavatelů se nestarají,“ dodal.

Tesla, jejímž zakladatelem a generálním ředitelem je podnikatel Elon Musk, hospodařila v letošním prvním čtvrtletí s rekordní ztrátou 709,6 milionu dolarů (15,6 miliardy Kč). Ztráta se prohloubila z loňských 330,3 milionu dolarů. (jaz)