Jančurův RegioJet vyhrál provoz na 6 regionálních tratích v Ústeckém kraji.

Společnost RegioJet Radima Jančury vyhrála poptávkové řízení na provoz regionálních vlaků na šesti tratích v Ústeckém kraji. Ústecký kraj tak může být prvním, kde by soupravy soukromého RegioJetu nahradily stávající dopravce. Za celkem 1,005 milionu kilometrů ročně nabídla RegioJet 149 milionů korun.

Informoval o tom server zdopravy.cz. Dalšími zájemci na provoz elektrifikovaných tratí byli České dráhy, Arriva a Leo Express.

Vítězství v poptávkovém řízení však ještě neznamená definitivní uzavření smlouvy.

„S prvním v pořadí jsme začali jednat a budeme po něm chtít doložit, jestli splňuje všechny podmínky, co od něj očekáváme. Je to ten, který nabídl nejnižší cenu,“ sdělil krajský náměstek pro dopravu Jaroslav Komínek (KSČM).

Smlouva má platit od roku 2019. Šlo by o první zakázku RegioJetu v Česku na provoz regionálních vlaků.

Jančurovy vlaky by měly jezdit z Děčína po pravém břehu do Ústí nad Labem – Střekova, z Ústí nad Labem do Bíliny přes Úpořiny a z Mostu do Žatce. K tomu v případě uzavření smlouvy získá také část provozu na tratích Most – Žatec, Most – Bílina a Teplice – Litvínov.

Nové elektrické vlaky nahradí většinou současné dieselové soupravy Regionova. Vlaky budou jezdit častěji než dosud.

Vlaky RegioJetu přepravily za první letošní čtvrtletí meziročně o 280 tisíc více cestujících, celkem 1,25 milionu lidí. (sfr)