Obchodní válka mezi USA, Evropou a Čínou nabírá na síle.

Cla uvalená Trumpem na Evropu by připravila Německo o 6 miliard eur (156 miliard Kč) a mnoho pracovních míst. EU zvažuje zavést dalekosáhlá opatření s dopadem 8,5 miliardy eur. Přesvědčit prezidenta Trumpa o ukončení obchodní války pojede ještě v červenci šéf do Washingtonu Evropské komise J. C. Juncker. 

Podle výpočtů Německé průmyslové a obchodní komory připraví celní opatření uvalená Trumpem německý hrubý domácí produkt o šest miliard eur, tedy 156 miliard korun. Z celé HDP je to minimum, přesto cla povedou k rušení pracovních míst.

Zvýšením dovozních cel na auta a automobilové součástky až na 25 procent pohrozil opakovaně americký prezident Donald Trump.

Evropská unie nyní na dovoz automobilů z USA uplatňuje desetiprocentní clo, zatímco dovoz do USA podléhá clu 2,5 procenta u osobních a 25 procent u dodávkových a sportovně-užitkových automobilů.

EU loni do USA vyvezla osobní auta za 37,4 miliardy eur, zatímco hodnota amerického dovozu do EU činila 6,2 miliardy eur.

Zvýšení cel na automobily dovážené do USA by vyústilo v rušení pracovních míst v Německu i jinde v Evropě. O pracovní místa a investice by však přišly i USA.

Se zvyšováním cel nesouhlasí americké automobilky, kterým by vyšší cla zdražila dovážené součástky.

Evropská protiopatření

Evropská unie plánuje zavést cla na uhlí, léky a chemické výrobky ze Spojených států. K opatření by přistoupila, pokud americký prezident Donald Trump zavede omezení na dovoz evropských aut do USA.

Evropská komise (EK) předpokládá, že opatření by se dotklo dovozu zboží v celkové hodnotě 8,5 miliardy eur, tedy zhruba 220 miliard korun.

Členské státy EU rozhodnou o další strategii podle toho, jak dopadne návštěva šéfa EK Jeana-Clauda Junckera v USA.

Juncker se má 25. července ve Washingtonu setkat s prezidentem Trumpem na jednání o obchodních vztazích mezi EU a USA. EK koordinuje obchodní politiku všech 28 členských států.

Trump připraven uvalit cla na kompletní dovoz z Číny

Prezident Donald Trump v rozhovoru pro televizní stanici CNBC naznačil, že je připravený uvalit importní cla na kompletní dovoz zboží z Číny, pokud by to bylo zapotřebí.

„Jsem připravený jít až na 500 miliard dolarů,“ řekl Trump.

Objem loňského importu z Číny do USA činil 505,5 miliardy dolarů.

„Číňané nás dlouho okrádali. Nedělám to kvůli politice, ale proto, že je to správná věc pro naši zemi,“ prohlásil Trump.

„Nechci Čínu nijak zastrašovat, přeji si, aby se jí vedlo dobře. Prezidenta Si Ťin-pchinga mám opravdu rád, ale jejich praktiky jsou neférové.“

Prezident již od dob své předvolební kampaně odsuzuje vysoké obchodní deficity, které Spojené státy v zahraničním obchodu s Čínou vykazují. Zatímco Číny vyvezla do USA loni zboží za 505 miliard dolarů, opačným směrem plynuly výrobky jen za 130 miliard dolarů.

USA proto letos zavedly cla na dovoz vybraných produktů z Číny v objemu 34 miliard dolarů, na což však Čína odpověděla odvetnými tarify.

Během července Spojené státy uvedly, že zavedou další cla na import vybraných čínských produktů – nyní v objemu 200 miliard dolarů. V platnost by tato cla měla vstoupit nejdříve v září. (sfr)