Evropská komise zhoršila předpokládaný růst české ekonomiky na 3 procenta

Evropská komise (EK) zhoršila odhad růstu české ekonomiky na letošní i příští rok. Hrubý domácí produkt (HDP) by se měl letos zvýšit o tři procenta. Ještě na jaře přitom odhadovala růst 3,4 procenta. EK také zhoršila výhled růstu hospodářství eurozóny i celé Evropské unie (EU).

Komise upozornila, že v loňském roce česká ekonomika vzrostla o 4,3 procenta, což bylo druhé nejprudší tempo za posledních deset let. V prvním čtvrtletí letošního roku ale tempo růstu podle komise zpomalilo kvůli slabé zahraniční poptávce.

Za celý rok by se hospodářství mělo oproti původní prognóze zvednout jenom o tři procenta. Odhad zároveň snížila Komise i pro následující rok – zatímco dříve hovořil o růstu o 3,1 procenta, teď je to 2,9 procenta.

Domácí spotřebu by ale měl nadále podporovat růst mezd a silná spotřebitelská důvěra. Investice by měly těžit z oživení ve stavebním sektoru i z většího využívání finančních prostředků z Evropské unie, uvádí komise ve své zprávě.

Zároveň ale upozornila na problémy s nedostatkem pracovních sil a poukázala také na rizika spojená s rychlým růstem cen nemovitostí a s prohlubujícím se zadlužením domácností. Brzdou hospodářského růstu by také měl být zahraniční obchod, zejména v letošním roce.

Obchodní napětí ale zřejmě ovlivní i vývoj v Evropě. Mírnější růst totiž Evropská komise očekává i v případě eurozóny a Evropské unie. Rostoucí obchodní napětí s USA poškozuje důvěru a vybírá si daň v podobě pomalejší ekonomické expanze, upozornil místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis.

Letošní růst má v eurozóně i v EU činit 2,1 procenta. V jarním výhledu ještě očekávala v obou případech růst o 2,3 procenta. Příští rok tempo růstu hrubého domácího produktu zvolní na dvě procenta, a to jak v eurozóně, tak v EU. (jaz)