Miniponorka sestrojená pro záchranu zatopených chlapců...

Elon Musk sestrojil za 8 hodin speciální miniponorky pro záchranu chlapců uvízlých v thajské jeskyni. Ponorky jsou podle něj dostatečně lehké, aby je mohli nést potápěči, a dostatečně malé, aby se dostaly do úzkých štěrbin jeskyně. Plavidla byla postavena na základě odezvy thajských úřadů.

Dvanáct chlapců ve věku od 11–16 let s fotbalovým trenérem uvízlo před více než dvěma týdny v jeskynním komplexu Tham Luang na severu země. Vydali se sem po tréninku a patrně chtěli na stěny napsat svoje jména, což v Thajsku mladí lidé podle tradice dělají. Uvěznila je tu však stoupající hladina vody, protože začalo nečekaně pršet, a tak se ukryli v síni vzdálené několik kilometrů od vchodu.


Přečtěte si: Hyperloopový Musk chce thajské kluky v zatopené jeskyni zachránit nafukovacím tunelem


Plavidla o velikosti přibližně 180 cm jsou vybaveny otvory s kyslíkem a na přídi speciálním kuželem, který je chrání před nárazy těžkých předmětů. Disponují rovněž čtyřmi madly, které je možné použít jako úchytné body pro kabely či provazy. Musk dodal, že ponorky inženýři z jeho společností SpaceX a The Boring Company postavili za osm hodin a nyní jsou připraveny na transport do Thajska.

Mezitím se záchranářům podařilo z jeskyně vysvobodit osm chlapců. Uvnitř zůstávají ještě čtyři chlapci a jejich fotbalový trenér. V úterý bude akce pokračovat.

Pokud by však přišly monzunové deště, jeskyni by mohly až do října prakticky uzavřít, což by plány na záchranu zbývajících mladých fotbalistů a trenéra podstatně ztížilo. (jaz)