Elon Musk plánuje záchranu mladých fotbalistů uvězněných v jeskyni v Thajsku pomocí nafukovacího tunelu (ilustrační foto).

Elon Musk, výrobce elektromobilů a autor konceptu hypeloop, chce zachránit malé fotbalisty uvězněné v zatopené jeskyni v Thajsku. Musk představil originální plán na záchranu dětí z jeskyně. Využít chce objemnou nafukovací trubici, kterou plánuje natáhnout pod vodou až k uvězněným. Děti by trubkou prolezli a nemuseli by plavat natož se potápět.

Podnikatel Musk posílá do Thajska tým inženýrů, kteří mají za úkol prozkoumat možné způsoby, jak dostat 12 chlapců a jejich trenéra ze zatopených jeskyní Tham Luang. Na místo dorazí v sobotu.

Musk také plánuje nabídnout systém umožňující k přesnému zaměření a přenosné baterie.

Musk informoval o svém plánu, podle kterého by záchranáři mohli jeskynním systémem protáhnout nylonovou trubku, která by se následně nafoukla. Chlapci by pak mohli bezpečně prolézt ven i přes zaplavené úseky jeskynního systému.

„Možná by to stálo za to vyzkoušet. Dostali bychom jeskyní nylonovou hadici s metrovým průměrem, poté bychom ji nafoukli jako skákací hrad, vysvětlil Musk s tím, že materiál trubky by se přizpůsobil různým tvarům okolních stěn.

„Inženýři do Thajska dorazí zítra, pak uvidíme, jak můžeme být užiteční. Jde o velmi složitou záležitost, kterou lze těžko posoudit, když člověk není na místě,“ dodal Musk.

Upřesnil ještě, že pokud tempo přiváděného vzduchu překračuje tempo jeho úniku, zůstává trubice nafouknutá. Takto podle Muska fungují skákací hrady.

„Potřebují velmi málo energie, protože musí vykonat málo práce. Pumpovat vodu ven z jeskyní rychleji, než přitéká, vyžaduje pravděpodobně desetkrát až tisíckrát víc energie,“ vysvětlil Musk.

Elon Musk je majitelem společností SpaceX, Tesla či The Boring Company. Před časem oznámil plán na revoluční řešení , dopravy pomocí konceptu vakuových tunelů s názvem Hyperloop.

Kvůli dětem zatopeným v jeskyni odletěli do Thajska dva čeští hasiči. O záchranu se pokouší i premiér Babiš, který do Thajska nabízí výkonná čerpadla z Olomouce.

Dvanáct chlapců a jejich trenér jsou uvězněni v zatopené jeskyni komplexu na severu Thajska a to již skoro dva týdny.

Záchranáři se snaží odčerpávat vodu z jeskyní. Jejich hlavním plánem je naučit chlapce potápět tak, aby se mohli vlastními silami dostat pod vodou do bezpečí. Většina chlapců ale neumí plavat. V jeskyni klesá podíl kyslíku ve vzduchu.

V sobotu má navíc začít znovu pršet, což může ohrozit celou záchrannou akci. (sfr)