Trump: Evropa v NATO likviduje USA. Stáhneme vojáky z Německa.

Prezident Trump žádá po Evropě, aby zaplatila zbrojní účty za to, že v rámci NATO likviduje Spojené státy. Před summitem Severoatlantické aliance opět pohrozil, že nechá stáhnout americké vojáky z Německa. Trump se následně setká s ruským prezidentem Putinem. 

Americký prezident Donald Trump opět kritizoval státy NATO za jejich nedostatečné vojenské rozpočty. Tvrdě zaútočil zejména na Německo.

Současně přitom hájil vstřícný přístup k šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, se kterým se po summitu NATO sejde 16. července v Helsinkách.

Trump: „Putin je fajn. Je fajn. Všichni jsme lidé.“

Trump na setkání s příznivci v montanském městě Great Falls opět naznačil, že by rád stáhl americké vojáky z Německa.

Vojenská přítomnost USA v Německu trvá od konce druhé světové války.

„Řeknu v NATO: Musíte platit účty,“ prohlásil o aliančním summitu, který bude příští týden.

Dodal, že Evropané díky velkým obchodním přebytkům vydělávají na obchodování s Amerikou, kterou navíc likvidují i v NATO. Poukázal na to, že USA odvádějí ročně na zbrojení čtyři procenta HDP, zatímco Německo jen jedno procento (přesně 1,25 %, pozn. redakce).

„Řekl jsem, podívej Angelo, nemohu to zaručit, ale chráníme vás, což pro vás znamená mnohem víc než pro naši ochranu,“ řekl Trump na účet německé kancléřky, jejíž zemi kritizuje za nedostatečné zbrojení a za obchodování, které je pro USA deficitní.

„A pak jdou a uzavřou dohodu o dodávkách plynu a ropy s Ruskem, kterému platí miliardy a miliardy dolarů,“ zdůraznil Trump.

„Takže chtějí chránit před Ruskem, kterému dávají miliardy dolarů a my jsme ti hlupáci, kteří to všechno platí,“ dodal.

„Víte, prezident Putin je KGB a kdesi cosi,“ uvedl dále Trump k tomu, co kritici o Putinovi říkají.

„Putin je fajn. Je fajn. Všichni jsme lidé. Jestli budu připravený? Na tyhle věci se připravuji celý život,“ prohlásil americký pezident. (sfr)

Více o tématu čtěte v analýze ZDE:

Trump straší 2 procenty a odchodem z Evropy. Česko by mělo zbrojit efektivně, ne rozkazem