Poslanci přijali zákon, který umožní stavět dálnice na soukromých pozemcích ve chvíli, kdy se majitel teprve soudí...

Poslanci schválili zákon, který má urychlit stavbu klíčových silnic a železnic. Stavět se bude moci nově začít na pozemku člověka už ve chvíli, kdy se ještě poškozený soudí o to, zda za svůj pozemek dostane náhradu a v jaké výši. 

Schválený návrh by takzvaným mezitímním rozhodnutím státu umožnil u vybraných dopravních staveb začít stavět ještě předtím, než soud rozhodne o odvolání proti vyvlastnění. Pod novelu se kromě ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) podepsali poslanci ze všech sněmovních stran.

„My jsme původně chtěli, aby se to týkalo pouze silnic, potom se k tomu přidaly železnice, to jsme akceptovali,“ řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura, jeden z předkladatelů návrhu, který před pěti měsíci předložili zástupci všech devíti klubů ve Sněmovně.


Přečtěte si: Komentář: Předběžná státní držba pozemků fakticky ruší soukromé vlastnictví v Česku


„Když vidíme, jak dlouho se u nás staví, tak to celou ekonomiku poškozuje,“ uvedl v rozpravě poslanec Marek Benda z ODS.

Přijetí zákona včetně seznamu prioritních staveb podpořili v rozpravě i šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a poslankyně STAN Věra Kovářová.

Zákon počítá se seznamem prioritních staveb, na němž jsou dálnice, některé silnice i železniční tratě. Na seznamu se shodl hospodářský výbor.

„Zrychlí to přípravu klíčových staveb o pět let,“ řekl po přijetí zákona Martin Kolovratník z hnutí ANO. (jaz)


Přečtěte si: Stát chce urychlit vyvlastňování. Stavět se bude už tehdy, kdy není známá výše odškodnění