Rakousko zareagovalo na vládní krizi v Berlíně, která může skončit uzavřením hranic v EU. U hranic cvičí pohraniční policii a testuje novou speciální jednotku Puma. Důvodem pro cvičení je i vývoj na uprchlických trasách na Balkáně.

Rozsáhlé manévry probíhají ve Spielfeldu na hranicích se Slovinskem.

„Tímto cvičením na hranicích Rakouska a Slovinska se chceme připravit na všechny možné scénáře vývoje a vyslat jasný signál, že už nikdy tu nikdo nebude moci volně procházet bez kontroly jako v roce 2015,“ odkázal na rok migrační krize rakouský vicekancléř a ministr vnitra Heinz-Christian Strache (FPÖ).

Strache spolu se slovinským protějškem sledoval, jak si nová pohraniční jednotka Puma poradila s davem figurantů, kteří představovali uprchlíky pokoušející se překročit hranici. Jednotka by měla mít až šest set příslušníků.

„Důvodem pro toto cvičení je debata o uzavření hranic mezi evropskými zeměmi, kterou spustilo Německo, ale i současný vývoj na uprchlických trasách na Balkáně,“ zmínil Strache rostoucí počet migrantů v Albánii a Bosně.

S možností uzavření hranic počítá i rakouský kancléř Sebastian Kurz.

„Budeme připraveni a uděláme vše pro to, abychom ochránili naše hranice. To by znamenalo zajištění hranice v Breneru, ale i na dalších místech,“ prohlásil podle Deutsche Welle Kurz.

Rakouské politiky znepokojuje vládní krize v Berlíně. Německý ministr vnitra Horst Seehofer chce začít na hranicích vracet migranty, kteří už byli registrováni v jiné evropské zemi. (jaz)