United jsou nejhodnotnějším fotbalovým klubem na světě...

Manchester United má největší hodnotu ze všech fotbalových klubů. Ta v sezoně 2016/2017 činila 4,12 miliardy dolarů (89 miliard korun), což je o 12 procent víc než o rok dříve. Na druhém místě je s 4,09 miliardami dolarů Real Madrid, na bronzové příčce pak Barcelona (4,06 miliardy). United ve zmíněné sezoně také vygenerovali největší zisk, a to 737 milionů dolarů.

Podle magazínu Forbes hodnota těch nejlepších fotbalových klubů světa oproti loňskému roku vzrostla v průměru o 14 procent.

Za mezinárodní vysílací práva dostává nejvíc peněz Premier League, to v průměru 1,2 miliardy dolarů za sezónu. To je víc než čtyřnásobek, kolik inkasuje druhá v pořadí španělská La Liga (285 milionů), o něco méně vydělává německá Bundesliga (283 milionů).

Vedle vysílacích práv a prodeje vstupenek tvoří významné příjmy fotbalových klubů prodej reklamy na dresech a stadionech. Nejatraktivnější je v tomto směru Barcelona, která od sponzorů inkasuje v průměru 247 milionů dolarů ročně. Například v roce 2013 zaplatily aerolinky Qatar Airways za reklamu na dresech Barcy 100 milionů eur (2,57 miliardy korun) za tři roky.

Pro sponzory jsou velmi zajímaví také Manchester United (202 milionů dolarů) a Real Madrid (200) a znovu se ukazuje atraktivita Premier League. V první desítce tohoto žebříčku je ještě dalších pět anglických klubů: Chelsea, Arsenal, Liverpool, Tottenham, a Manchester City.

Vůbec nejhodnotnějším sportovním klubem světa je stejně jako před rokem celek amerického fotbalu Dallas Cowboys s hodnotou 4,8 miliardy dolarů. Za ním se seřadili Manchester United, Real Madrid a Barcelona. Pouze tato fotbalová trojice dokázala nabourat jinak čistě americké sportovní kluby.

Nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž, Premier League, v Česku vysílá DIGI TV. Vedle toho nabízí tuzemským divákům exkluzivně i španělskou La Ligu a německou Bundesligu. (jaz)