Švýcaři odmítli v referendu kontroverzní návrh, jenž by změnil tamní bankovní systém. Iniciativa zvaná Suverénní peníze chtěla, aby komerční banky přišly o možnost vytvářet nové peníze prostřednictvím poskytování komerčních úvěrů a ukládání peněz. Monopolním tvůrcem peněz a poskytovatelem úvěrů by pak byl stát. V referendu návrh odmítlo 75 procent lidí.

Větší stabilita systému a ­snaha ­zabránit dalším finančním krizím byly hlavními důvody, proč nevelká skupina ekonomů, finančních expertů a podnikatelů s iniciativou Vollgeld (Suverénní peníze) před čtyřmi lety přišla. Širší podporu mezi odborníky ani veřejností se jim však získat nepodařilo.

Například šéf Švýcarské národní banky Thomas Jordan ještě před včerejším referendem varoval, že by to byl nebezpečný a­ zbytečný experiment, který by mohl vážným způsobem poškodit švýcarskou ekonomiku.

Zastánci změny přesto považují včerejší hlasování pouze za začátek svého snažení.

„Prvním krokem k reformám finančního systému je porozumět mu,“ řekla Emma Dawnayová, mluvčí iniciativy Vollgeld, listu Financial Times.

Stačilo přitom sto tisíc podpisů na to, aby se o tak závažném tématu hlasovalo v plebiscitu. Právě švýcarský systém, který umožňuje celkem snadno vypsat ročně i ­několik referend, umožňuje prakticky zjistit, jakou mají často radikální návrhy podporu u široké veřejnosti. Takto například Švýcaři před dvěma lety střízlivě odmítli nápad na zavedení nepodmíněného základního příjmu, který by každému zaručil pevně stanovenou měsíční apanáž bez ohledu na to, zda a jak pracuje. (jaz)