Bludní migranti do Španělska cestovat nebudou...

Migrantům z Afriky se nechce do Španělska. Loď s 629 migranty, která měla po odmítnutí Itálií a Maltou zakotvit ve španělské Valencii, nabídku odmítla. Cesta do Španělka by prý byla příliš dlouhá.

Uvedla to francouzská nezisková organizace SOS Méditerranée. Podle novinářky zpravodajské televize Euronews Anelise Borgesové, která je na palubě lodi Aquaria, posádka považuje za příliš nebezpečné s přeplněnou lodí čelit dvoumetrovým vlnám.

Itálie v neděli neumožnila lodi s více než 600 migranty zakotvit v jednom z italských přístavů a požádala Maltu, aby plavidlo přijala. Malta ovšem uvedla, že se záchrannou operací nemá co do činění. Loď proto bezcílně plula Středozemním mořem.

V lodi je podle sdělení organizace SOS Méditerranée celkem 629 migrantů, včetně 123 nezletilců bez doprovodu, 11 dalších dětí a sedmi těhotných žen.

Charita uvedla, že migranti, kteří pocházejí převážně ze subsaharské Afriky, se nalodili při šesti záchranných operacích u libyjského pobřeží. Několik set migrantů zachránila v sobotu v noci italská pobřežní stráž, která je dopravila právě na loď Aquarius.

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini naznačil, že Itálie hodlá uzavřít přístavy i pro další loď, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a jež v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů, napsal deník La Repubblica.

Protiimigrační Liga, kterou Salvini vede, chce mimo jiné prosadit masové deportace migrantů, kteří v Itálii žijí bez patřičných dokumentů. Salvini učinil z migrace jedno z hlavních témat předvolební kampaně. Ligu, dříve spíše marginální stranu, v březnu volilo přes 17 procent italských voličů a nakonec sestavila vládu s protestním Hnutí pěti hvězd. (jaz)