Volkswagenu hrozí odstávky v hlavním montážním závodě ve Wolfsburgu. Automobilka nestíhá testovat emise.

Německá automobilka Volkswagen má potíže. Podnik se zpozdí s výrobou až 250 tisíc osobních vozů. Automobilka dokonce zřejmě bude ve svém hlavním montážním závodě provádět odstávky. Nový způsob testování emisí a spotřeby paliva je totiž časově náročný, firmě se tak hromadí vyrobené a nepřezkoušené vozy.

Uvedl to předseda představenstva koncernu Herbert Diess na setkání se zaměstnanci.

Od loňského září platí nová metodika měření Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure (WLTP), která se mnohem víc blíží podmínkám reálného provozu a vychází ze skutečných jízdních dat získaných z celého světa.

Nahrazuje dosavadní Evropský jízdní cyklus NEDC (New European Driving Cycle), který platil od roku 1970.

Přechod na nový způsob testování dočasně omezí dostupnost některých modelů a kvůli růstu zásob může ovlivnit provozní kapitál.

Test osobního vozu nyní trvá asi 30 minut, což je o deset minut více, než kolik potřeboval NEDC.

Přechod na nové standardy Diess označil předseda představenstva VW za výzvu.

„Jen v rámci značky VW musíme ve velmi krátkém čase prověřit více než 200 modelových variant. Procedura je mnohem složitější, trvá mnohem déle a objem prací je tři až čtyřikrát větší než dříve,“ prohlásil Diess.

Homologační laboratoře v celé Evropě jsou plně vytížené. Zkušební zařízení Volkswagenu pracuje takřka bez přestávky a firma jich nemá dost, aby zabránila hromadění zásob, píše server BBC.

V srpnu a září proto bude výroba pravděpodobně v některých dnech přerušena.

Ve Wolfsburgu automobilka vyrábí modely Golf, Tiguan a Touran.

Další automobilka koncernu VW, výrobce sportovních automobilů Porsche minulý týden oznámil, že kvůli přechodu na WLTP dočasně omezí počet modelů, které prodává v Evropě.

(pel)