Premier League je nejbohatší ligou světa. (Zdroj: 101Goals.com)

Premier League vydělala v loňském ročníku 136 miliard korun, což je nejvíc peněz ze všech evropských fotbalových lig. Výdělek nejvyšší anglické soutěže tvoří pětinu celkového výdělku (655 miliard korun) všech evropských lig. Celkem se loni vydělalo o 4 procenta více než v předcházející sezoně. Vyplývá to ze zprávy auditorské firmy Deloitte.

Evropský trh dosáhl v ročníku 2016/2017 výnosů 25,5 miliardy eur (přibližně 655 miliard korun), což je o čtyři procenta více než v tom předchozím. Valná většina z nich přitom pocházela z prodeje vysílacích práv.

Nejvíce peněz se přitom točí v anglické Premier League, na níž vychází více než pětina z této sumy, přesněji 5,3 miliardy eur (136 miliard korun).

Druhou nejbohatší soutěží, alespoň co se týče výnosů, se stala španělská La Liga (73 miliard), která oproti předchozímu ročníku přeskočila německou Bundesligu (71,5 miliardy). Podle Deloitte stojí za vzestupem Primera Division zejména změna modelu prodeje vysílacích práv, která se nyní prodávají v jednom balíčku.

O osm procent si zejména díky nárůstu výnosů Interu Milán polepšila Serie A, elitní pětici pak uzavírá francouzská Ligue 1. I zde se ale růst výnosů díky novým vysílacím smlouvám zrychlil.

Za velkou pětkou se pak jako finančně nejzajímavější soutěže vyprofilovaly turecká Süper Lig a ruská Premier League, které obě překonaly hranici 700 milionů eur (tedy přes 18 miliard korun).

V Česku je finanční situace o řád skromnější.Tuzemská HET liga podle kvalifikovaného odhadu auditorů vydělá kolem 2,75 miliardy korun. I nejchudší tým anglické Premier League Hull přitom získá 3,4 miliardy korun. A lépe je na tom i srovnatelná rakouská liga, která podle auditorů vydělá dvakrát tolik co česká.

Dramatický rozdíl ukazuje také srovnání ceny vysílacích práv. Zatímco všechny české kluby dohromady za celou sezonu udrží 110 milionů korun, jediný zápas Premier League vydělá na vysílacích právech více než dvojnásobek, přesněji 235 milionů.

Česká liga, kterou čeká od příští sezony změna hracího formátu i navýšení počtu odehraných utkání, se proto snaží příjmy z vysílacích práv navýšit.

Nejvyšší anglickou fotbalovou soutěž, Premier League, v Česku vysílá DIGI TV. Vedle toho nabízí tuzemským divákům exkluzivně i španělskou La Ligu a německou Bundesligu. (jaz)