HP propustí 5 tisíc zaměstnanců.

Největší dodavatel osobních počítačů HP plánuje do konce roku 2019 propustit až 5000 zaměstnanců. V současnosti má firma kolem 49 tisíc zaměstnanců. Důvodem propouštění je plánovaná restrukturalizace podniku.

Vedení HP v říjnu 2016 schválilo restrukturalizační plán, který zahrnoval zrušení 4000 pracovních míst. Později však společnost uvedla, že bude muset počet propuštěných zvýšit přibližně o jedno procento.

Firma HP vznikla v roce 2015 rozdělením společnosti Hewlett-Packard. HP se zaměřuje na spotřebitelský hardware, včetně prodeje osobních počítačů a tiskáren, a Hewlett Packard Enterprise zahrnuje datová centra, software a služby.

HP nyní očekává v souvislosti s propouštěním mimořádné náklady před zdaněním 700 miliónů USD (15,3 miliardy Kč). Původně počítala s náklady 500 miliónů USD.

Firma HP byla v prvním čtvrtletí letošního roku největším dodavatelem osobních počítačů na světě s podílem na trhu 22,6 procenta. Tržby firmy za tři měsíce do konce dubna činily 14 miliard USD, napsala agentura Reuters. (jaz)