Energetický a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínského loni vydělal rekordních 1,82 miliardy eur (46,7 miliardy korun). Meziroční zisk tak narostl o zhruba 20 procent. Čistý zisk holdingu stoupl na 22,5 miliardy korun.

„Rok 2017 se na jedné straně vyznačoval zlepšeným výkonem energetické infrastruktury, která je umístěna ve firmě EP Infrastrucutre, a na druhé straně dalšími akvizicemi a organickým růstem v oblasti výroby elektřiny doplněné těžbou uhlí, které spadají pod EP Power Europe,“ píše většinový majitel EPH Křetínský ve výroční zprávě za loňský rok.

Sám Křetínský ovládl holding v loňském roce, kdy odešel jeho dlouholetý partner Patrik Tkáč a další investoři z finanční skupiny J&T. Ve skupině nyní vlastní 94 procent, zbytek akcií měli obdržet vybraní manažeři. Odchod finančníků z J&T byl částečně financován odprodejem 31procentního podílu v EP Infrastructure investičnímu fondu Macquarie.

I přesto, že dříve Křetínský vlastnil v EPH jen minoritu, byl jeho mozkem už od jeho vzniku v roce 2009. A byla to právě jeho agresivní akviziční politika, díky níž z holdingu postupně vyrostl jeden z největších hráčů v evropské energetice.

Časté nákupy nicméně vyvolávaly obavy z předlužení EPH. To nicméně jeho majitel odmítá s tím, že zadlužení firmy loni činilo „jen“ 2,9násobek zisku EBITDA.

EP Infrastructure (EPIF) a EP Power Europe jsou dva hlavní pilíře, do kterých je holding strukturovaný. EPIF v EPH zastřešuje tranzit plynu, distribuci elektřiny a plynu, skladování plynu a teplárenství. EP Power Europe zastřešuje těžbu uhlí a výrobu elektřiny.

Do EPIF kromě majoritního podílu v Pražské teplárenské a v maďarských teplárnách Budapesti Erömü mimo jiné patří podíly holdingu ve společnosti Eustream, kde jako manažer působí bývalý premiér a neúspěšný kandidát na prezidenta Mirek Topolánek, či společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Dnes ve skupině pracuje více než deset tisíc lidí a funguje v Maďarsku, Německu, Itálii, Velké Británii a dalších.

Druhou větví holdingu je společnost EP Power Europe. Předloni v létě například EPH ovládl německé hnědouhelné doly, které v konsorciu s firmou PPF Investments koupil od švédské společnosti Vattenfall. (jaz)