Agrofert vysává dotace pro malé podnikatele...

Velké potravinářské firmy inkasují většinu peněz z dotačního Programu rozvoje venkova, původně určeného pro malé podniky. Hned čtyři firmy Agrofertu tak získaly během tří let 614 milionů korun. Střední a malí podnikatelé na dotace ve většině případů nedosáhnou. Podle NKÚ je systém rozdělování dotací netransparentní a diskriminační.

Kontrola byla zaměřena na dotační program na léta 2014 až 2020, konkrétně „na část těchto dotací poskytovaných z tzv. opatření ‚Spolupráce’”, kde je připraveno 3,8 miliardy korun. Dotace jsou určeny na posílení výzkumu, technologického rozvoje a mají pomoci malý a středním podnikům.

Podle NKÚ bylo více než 2,8 miliardy korun vyčleněno na jednu konkrétní oblast – na podporu vývoje při zpracování zemědělských produktů, „kde většinu schválených žadatelů o dotace představovaly velké potravinářské firmy”, které mohly žádat o peníze bez omezení a opakovaně.

Úspěšné byly velké potravinářské firmy, některé opakovaně. Jak vyčíslil NKÚ, 70 procent schválených žadatelů byly velké podniky. Čtyři firmy Agrofertu, který premiér Andrej Babiš převedl do svěřenských fondů, takto během tří let získaly 614 milionů korun. Skupina Hamé, vlastněná norskou Orklou, získala 274 milionů, uskupení Agro Měřín podnikatele Gabriela Večeři 248 mi­lionů, Interlacto Oldřicha Gojiše 243 milionů a Madeta Milana Teplého 225 milionů. Teplý je viceprezidentem komory, Gojiš je v představenstvu, kde má svého zástupce rovněž Hamé a několik zástupců je z Agrofertu.

Členové komise jsou provázaní s Potravinářskou komorou. Ta vylobbovala, aby miliardy z venkovského programu, který má sloužit k podpoře malých a středních podniků, zamířily převážně do velkých mlékáren a masokombinátů. Dotace pak firmám, které jsou zpravidla členy komory, zařizuje poradenská společnost Foodservis. Za ní opět stojí Potravinářská komora. O jejím šéfovi Miroslavu Tomanovi se spekuluje, že má usednout v příští vládě do křesla ministra zemědělství.

„Problematické je i to, že odvolání některých neúspěšných žadatelů o dotace posuzovala stejná komise, která původně rozhodla o tom, že na dotaci nemají nárok,” popsal NKÚ. (jaz)