V roce 2017 se v Česku postavilo více bytů, než v roce předchozím.

Bytů se v Česku  v roce 2017 postavilo skoro 29 tisíc, což je o 1247 více, než v roce předchozím. Vloni se v Česku postavilo celkem 16 365 nových bytových budov a v nich 28 569 bytů. Dokončených bytů bylo ve srovnání s předchozím rokem víc, a to jak v rodinných, tak v bytových domech.

Informoval o tom ČSÚ.

Více než polovina bytů vznikla v rodinných domech. Na jejich výstavbu bylo vynaloženo 51 miliard korun. Náklady na výstavbu jednoho bytu tak činily 3,4 miliónu.

Byty v rodinných domech se nejčastěji stavěly v dispozici 4+1. Jak uvedla mluvčí ČSÚ Petra Báčová, menších bytů bylo minimum.

Obytná plocha se rovnala průměrně 92 m2.

Výstavba jednoho rodinného domu trvala v průměru tři a půl roku. Převažovala přitom třída B energetické náročnosti.

„Většina nově postavených domů má nosné konstrukce ze zděných materiálů, ale v posledních letech roste zájem o dřevěné stavby,“ informovala Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví ČSÚ.

Vloni bylo dokončeno 2 159 nových rodinných domů typu dřevostavba, což je víc než před rokem.

„Dřevostavby se na celkové výstavbě nových rodinných domů podílely 15 procenty. A to je nejvíc v celé sledované časové řadě,“ doplnila.

Bytových domů se vloni dokončilo 303. Jejich výstavba přišla na 21 miliard korun. Zhotovilo se v nich celkem 9 264 bytů. Průměrné investiční náklady na výstavbu jednoho bytu představovaly 2,2 miliónu.

Byty v bytových domech měly obvykle velikost 2+1. Průměrná obytná plocha jednoho bytu byla 52 m2, ovšem do značné míry závisela na konkrétním projektu. Bytový dům se stavěl v průměru necelé tři roky. I v kategorii bytových domů převládala energetická třída B.

Ceny bytů prudce rostou

Navzdory mírnému růstu výstavby však ceny bytů v ČR dlouhodobě a v poslední době prudce rostou.

Podle odborníků budou nemovitosti stále dražší a to zejména v Praze. V hlavním městě zájemci platí za koupi bytu až pětinásobek toho, co v jiných místech ČR.

Ceny bytů v Česku vzrostly za poslední čtyři roky v průměru o více než čtyřicet procent a tento trend stále pokračuje. Přitom v Praze činil nárůst ceny 68 procent.

V prvním čtvrtletí roku 2018 stál byt o ploše 65 metrů čtverečních v pražské novostavbě v průměru 5,7 milionu korun. Panelák byl o 1,7 milionu korun levnější.

Nejlevnější byty jsou v Ústeckém kraji. Byt stejné velikosti v paneláku se prodával šestkrát levněji než v hlavním městě a to za průměrnou cenu 673 075 korun.

Průměrné ceny starších bytů v Praze vzrostly do konce března 2018 meziročně o 11,3 procenta na 82 710 korun za metr čtvereční. Jsou tak zhruba o 10 tisíc korun nižší než u novostaveb.

Nejdražší byty jsou na Praze 1 s průměrnou cenou 144 681 korun za metr čtvereční. Průměrná nabídková cena nových bytů v Praze se ke konci března 2018 zvýšila meziročně o 21,2 procenta na 91 537 Kč za metr čtvereční.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok prohlásil, že české nemovitosti jsou průměrně nadhodnocené o přibližně 15 procent, a to vzhledem k odpovídajícím faktorům v ekonomice. (sfr)