Společnost J&T Private Investments převzala kontrolu nad společností CEFC Europe. CEFC China prý totiž včas neuhradila své dluhy. (Foto: Slavia Praha)

CEFC China odmítá převzetí CEFC Europe a jejích aktiv v Česku skupinou J&T. Společnost je připravena se bránit a podniknout právní kroky. J&T převzala kontrolu nad podnikem kvůli údajně včas neuhrazenému dluhu ve výši 450 miliónů eur (asi 11,5 miliardy korun).

„Skupina J&T neoprávněně blokuje splacení závazků CEFC skupinou CITIC Group a zneužívá své postavení věřitele,“ uvedla firma v prohlášení.

J&T tvrdí, že přistoupila k výkonu akcionářských práv v CEFC Europe, protože nedošlo k uhrazení pohledávek v deklarovaném termínu.

„J&T Private Investments (JTPI) je připravena k dalším jednáním se společností CITIC o splacení závazků CEFC. Ve stanovených lhůtách ale nebyl dohodnutý způsob splacení, proto J&T začala chránit svou investici,“ řekl mluvčí JTPI Petr Málek.

Převzetí kontroly nad CEFC Europe oznámila J&T ve čtvrtek odpoledne. Představenstvo CEFC Europe odvolala a do čela společnosti dosadila krizový management. Sesazený člen vedení CEFC Europe Jaroslav Tvrdík a zakladatel J&T Patrik Tkáč si vyměňují vzkazy přes sociální sítě.

V sídle firmy se objevila informace, že vedení firmy přebírá Dušan Palcr a Peter Kubík. Zaměstnanci společnosti dostali do 25. května čas k nahlášení se novému vedení firmy.

Tvrdík: Dlužené peníze jsou připravené

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur (11,5 miliardy Kč). Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Zatímco J&T tvrdí, že dluhy už měly být splacené, dosavadní místopředseda představenstva evropské CEFC Jaroslav Tvrdík uvádí, že termín splátky byl stanoven na 18. května do 14:00.

„Před pokusem o nepřátelské převzetí kontroly nad CEFC Europe skupina J&T již věděla, že na účet CITIC Group vedený u banky v České republice byla dne 17. května 2018 připsána částka převyšující veškeré závazky CEFC vyčíslené ze strany skupiny J&T, a byla vyrozuměna o připravenosti CITIC Group ve stanoveném termínu závazky CEFC splatit,“ uvedla společnost prohlášení.

Podle Tvrdíka odeslal čínský konglomerát CITIC Group na účet ČSOB Praha 475 milionů eur.

„I přes tento, zcela nepochopitelný a protiprávní krok ze strany skupiny J&T, legitimní představenstvo CEFC Europe činí veškeré kroky nutné pro zajištění řádného chodu společnosti a svých aktiv, včetně kroků vedoucích k okamžitému splacení všech závazků vůči skupině J&T,“ dodala společnost.

CEFC ručí fotbalovou Slavií

Představitelé společnosti CITIC Group, která se spojila s evropskou CEFC, dodali, že jsou v České republice už od 7. května a od té doby jednají s J&T o způsobu vypořádání veškerých závazků. V dubnu se sešli i s prezidentem Milošem Zemanem na Pražském hradě.

V České republice CEFC spravuje aktiva v hodnotě přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

Koupila podíly například v aeroliniích Travel Service, cestovní agentuře Invia.cz, kapitálově vstoupila do J&T Finance Group, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadionu v Edenu.

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality. Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.

(pel)