Pražští taxikáři zažalovali estonskou přepravní společnost Taxify. Sdružení pražských provozovatelů TAXIslužby (SPPT) se v žalobě domáhá, aby Taxify dodržovala platnou legislativu.

„Žalobce má jediný požadavek. Dodržování platných právních předpisů na území České republiky,“ uvedl u soudu právní zástupce SPPT Marek Hejduk.

Taxikáři by v tom případě podle jeho slov Taxify uvítali v soutěži na pražském trhu. V dosavadní podobě jde ale podle Hejduka o nekalou soutěž.

Hejduk u soudu argumentoval různými rozhodnutími z Francie či Španělska, ale i loňským rozhodnutím Evropského soudního dvora, podle kterého se na Uber, podobnou přepravní službu jako Taxify, vztahují stejné předpisy jako na klasické taxíky.

Taxify se brání především tím, že nejsou taxislužbou, jak tvrdí SPPT, ale jeho podstatou je vývoj a provoz elektronické aplikace.

„V České republice neexistuje žádný právní předpis, který by výslovně reguloval činnost společností Uber nebo Taxify,“ podotkl právní zástupce Taxify Matěj Krupa.

Jako důkazy předložil Krupa mimo jiné i několik zpráv, kdy si taxikář například za čtrnáctikilometrovou jízdu řekl turistce o víc než 12 tisíc korun a držel ji jako rukojmí. Když se ho soudkyně Zuzana Čížková ptala, k čemu mají tyto důkazy sloužit, Krupa odvětil, že pokud taxikáři požadují dodržování právních předpisů, měli by je dodržovat také.

Soud bude pokračovat začátkem června, Krupa chce doplnit důkazy o znalecký posudek z oboru kybernetiky.

(jaz)