Přehled regulací omezujících občanské a podnikatelské svobody za měsíc březen 2018.

Přinášíme souhrn informací o regulacích omezujících osobní, respektive podnikatelské svobody. V měsíci březnu jsme zaznamenali vývoj týkající se protikuřáckého zákona, EET nebo advokátní mlčenlivosti. Další regulace naleznete v článku.


Facebook čte všechny soukromé zprávy. Společnost zneužila data miliónů uživatelů

Facebook čelí dalšímu problému. Po skandálu kolem britské společnost Cambridge Analytica a oznámení, že se osobní údaje většiny uživatelů mohly dostat do rukou sběračů dat, přiznal americký gigant, že skenuje všechny soukromé zprávy odeslané prostřednictvím Messengeru.

„Přestože jsou zprávy odeslané prostřednictvím Messengeru soukromé, musíme je monitorovat stejným způsobem jako veřejný obsah, který uživatelé sdílejí. I tyto zprávy totiž musí být v souladu se standardy komunity. Automatizovaný nástroj je schopen odhalit viry, malware či dětskou pornografii,“ uvedl Facebook.

Společnost dále uvedla, že přečtená data nejsou dále využívána, a to ani k automatickému generování reklam.

Na společnost se kvůli skandálu se zneužitím dat celkem až 87 milionů lidí společností Cambridge Analytica minulý týden obrátila komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitele Věra Jourová.

Evropská komise a Jourová chce s lidmi z Facebooku probrat skutečné zavedení potřebných změn do praxe, také v kontextu nových evropských pravidel pro tuto oblast, která začnou platit v květnu.

Facebook oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Společnost umožňovala prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Takto mohly být podle zástupců sociální sítě prozkoumány profily více než dvou miliard lidí.

Protikuřácký zákon se nezmírní, vláda ho měnit nechce

Vláda v demisi odmítla poslanecký návrh na zmírnění protikuřáckého zákona. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) je zatím příliš brzy na posouzení jeho dopadů. Změnu ale bez ohledu na slovo kabinetu projedná Poslanecká sněmovna.

„V tomto okamžiku není na místě úpravu měnit, protože čas je velmi krátký na vyhodnocení dopadů zákona. Je to vidět i na poslaneckém návrhu, v té důvodové zprávě není žádná hlubší analýza, jsou to spíše nějaké dojmy, pocity, není to opřeno o žádná jasná data,“ řekl Vojtěch.

Hlubší dopady protikuřáckého zákona, jako snížení počtu kuřáků a pokles počtu onemocnění v důsledku kouření, podle něj bude možné posoudit až za několik let.

Novelu předložili poslanec ODS Marek Benda, Mikuláš Ferjenčík (Piráti) a Patrik Nacher (ANO). Benda uvedl, že rozhodnutí vlády očekával.

„Očekával jsem negativní stanovisko, i když jsem překvapen mimořádnou nekonzistencí postojů Andreje Babiše. Ještě před volbami se pan premiér v demisi nechal slyšet, že by pro zmírnění zákazů byl, protože ohrožují venkovské hospody. Ale to bylo zřejmě před volbami, kdy bylo třeba voliče nalákat jakýmkoli způsobem,“ napsal v tiskovém prohlášení.

Podle návrhu, pod nějž se podepsalo 86 zákonodárců v čele s Markem Bendou (ODS), by se smělo kouřit v barech do 80 metrů čtverečních, kde se nevaří. V každé hospodě by také mohla vzniknout odvětrávaná kuřárna bez obsluhy.

Novela by dále zrušila odpovědnost hostinských za to, že podají alkohol dospělé osobě, u níž panuje podezření, že pak bude vykonávat činnost, kterou by mohla někoho ohrozit nebo poškodit majetek.

Předkladatelé zákona tvrdí, že protikuřácký zákon je nepřiměřeně přísný a způsobil propad podnikání zejména v menších hospodských zařízeních. Upozorňují také na to, že lidé chodí kouřit před restaurace, kde obtěžují kouřem a hlukem obyvatele okolních domů a bytů.

Stát omezí realitní makléře, začne regulovat jejich činnost

Stát chce omezit realitní makléře. Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje nový realitní zákon, na který by reguloval činnost realitních makléřů. Zákon ztíží vstup do oboru a vyřadí ty, kteří se nějakým způsobem prohřešili.

Informoval o tom server idnes.cz.

V posledních letech prý přibývá případů, kdy realitní makléři nějakým způsobem podvedli klienta. Po regulaci trhu začali volat nejen spotřebitelé, ale i samotní realitní makléři a kanceláře. Nedůvěra vůči makléřům navíc způsobila, že si lidé nemovitosti mezi sebou navzájem prodávají sami, bez odborné pomoci.

To však může být riskantní – lidé si z internetu například sami stahují smlouvy, které často nejsou právnicky správné a nezabraňují problémům, které na trhu číhají.

Nový realitní zákon by měl začít platit od 1. ledna 2019. Makléřům již nebude stačit volná živnost. Nově si budou muset zajistit živnost vázanou. Ta bude podmíněna adekvátním vzděláním nebo praxí. Vznikne také veřejný seznam lidí, kteří projdou kvalifikací.

Kromě toho budou muset být makléři pojištěni proti hmotné odpovědnosti za škodu v minimální výši 3 miliony korun u běžných obchodů a 6 milionů korun při spojených obchodech.

Podle generálího ředitele realitní kanceláře Next Reality Roberta Hanzla ale zákon nevyřeší všechny problémy – například existenci mnoha neseriózních makléřů, kteří vykonávají činnost mimo jakákoliv pravidla.

Demokratičtí Piráti chtějí z advokátů udělat udavače pro berňák

Piráti mají jako své programové priority obranu svobody a ochranu občanů před státní šikanou.

Přesto bez odborné diskuse navrhli prolomit advokátní mlčenlivost nebo mlčenlivosti daňového poradce při podezření z daňového podvodu. Podle návrhu vlády a Pirátů by nově museli poskytovat úřadům informace o svých klientech.

Zprávu uveřejnily Lidovky.cz.

Sněmovna projednává vládní novelu daňového řádu. Ta by advokátům a daňovým poradcům ukládala povinnost informovat zahraniční úřady přes české ministersto financí o svých klientech v případě daňových úniků. V současné době tak musí činit pouze banky na základě směrnice DAC5.

K návrhu, který vzešel z ministerstva financí, se přidali Piráti. Ti však požadují, aby informace byly poskytovány nejen v případě zahraničního vyšetřování, ale také u domácích případů. Slibují si od toho zefektivnění boje proti praní špinavých peněz.

Pozměňovací návrh podali poslanci Mikuláš Ferjenčík a Jakub Michálek.

Čeští advokáti ale se záměrem, že by berním úředníkům museli poskytovat údaje o svých klientech, nesouhlasí. Podle zástupců České advokátní komory by novela měla zásadní a protiústavní zásah do ochrany důvěrnosti informací sdělovaných klientem advokátovi.

Michálek pirátský návrh obhajuje slovy, že právní pomoc advokátů je v některých případech zneužívána k zakrývání trestné činnosti.

Poslanci chtějí, aby se EET netýkala drobných podnikatelů

Poslanci napříč poslaneckými kluby předložili návrh, podle kterého by se elektronická evidence tržeb (EET) vztahovala jen na registrované plátce DPH s ročním obratem přesahujícím milion korun, případně dobrovolných plátců DPH. EET by se tak nedotýkala nejmenších drobných podnikatelů.

Informaci přinesl server E15.cz.

Předkládající poslanci argumentují tím, že podoba zákona o EET není ani po nedávném zásahu Ústavního soudu, který zrušil plánovaný start třetí a čtvrté vlny zavádění EET, přijatelná. Podle ODS by EET měla hlídat především velké podnikatele, kde dochází k větším podvodům.

Vláda ANO v demisi s návrhem však nesouhlasí. sněmovna ho v prvním čtení většinou 158 ze 161 poslanců poslala do dalšího projednávání. Kromě ANO byli proti návrhu také komunisté.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by tím EET ztratila efektivitu. Vláda navíc podle ní připravuje novelu zákona o EET, která má snížit dopad evidence na drobné podnikatele.

Živnostníci, kteří mají obrat do 200 tisíc ročně nebo zaměstnávají maximálně jednoho člověka, dostanou podle předložené novely výjimku z elektronické evidence tržeb (EET). Místo on-line přístupu jim budou stačit papírové účtenky.

Papírové účtenky by měli podnikatelé dostávat od finančního úřadu, tedy zdarma, účtování by měli provádět v měsíčních intervalech. Státní kasu tisk účtenek vyjde na třicet milionů korun ročně. Desítky milionů korun prý pak bude stát úprava systému pro EET. Zákon ještě musí schválit vláda a parlament. Platit by měl od ledna příštího roku.

Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu nebudou pod EET dále spadat ani platby uskutečněné prostřednictvím kreditní či platební karty. Výjimkou budou karty vydávané obchodními centry nebo takzvané elektronické peněženky. Výjimku dostanou také platby, které se neuskutečnily na území České republiky.

EET se nadále nebude týkat ani zrakově postižených, kteří zatím mají úlevu danou nařízením vlády. Elektronická evidence tržeb se nemá týkat ani předplacených telefonních karet či plateb za letenky. Vyjmuty budou také tržby z hazardních her.

(pel)