Byznysové zpravodajství ze dne 21. 3. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě


Škoda loni zvýšila zisk o třetinu. Její tržby stouply na 421 miliard korun

Škoda Auto loni zvýšila zisk po zdanění o 34 procent na 1,274 miliardy eur, tedy v přepočtu 32,4 miliardy korun. Tržby stouply o 21 procent na rekordních 16,6 miliardy eur, tedy 421 miliard korun.

Amazon poprvé překonal Google. Je druhou nejhodnotnější firmou v USA

Americký internetový prodejce Amazon.com v úterý překonal poprvé v tržní kapitalizaci Alphabet mateřskou firmu Googlu, a stal se druhou nejhodnotnější veřejně obchodovanou firmou ve Spojených státech. Akcie Amazonu zpevnily o 2,69 procenta na 1586,51 dolaru, tržní kapitalizace firmy tak dosáhla 768 miliard USD (15,9 bilionu Kč).

Největší severská banka dala akcie Facebooku na černou listinu

Největší banka v severní Evropě Nordea nebude v rámci své investiční divize kupovat další akcie společnosti Facebook. Nordea na akcie „uvalila karanténu“ v souvislosti s kauzou zneužitých dat miliónů uživatelů Facebooku společností Cambridge Analytica a následnou negativní reakcí veřejnosti a finančních trhů.

BMW dá letos do výzkumu a vývoje rekordních sedm miliard eur.

Německý výrobce luxusních aut BMW zvýší v letošním roce výdaje na výzkum a vývoj na rekordních sedm miliard eur (178 miliard korun). Investice je součástí snah BMW uvést do roku 2025 na trh 25 elektrických modelů.

Potravinářské Emco expanduje do Afriky

Předběhnout konkurenci v severní Africe a vytlačit ji z trhu v Alžírsku se chystá česká firma Emco. Na místě plánuje postavit vlastní podnik. Potravinářská firma se čím dál víc orientuje na zahraniční trhy, už v lednu otevřela pobočku ve Spojených státech.

(jaz)