Cizinci skupují byty v Česku, ty pak pronajímají

Nemovitosti v Česku si pořizují z dvaceti až třiceti procent cizinci. Především Italové, Arabové a lidé ze zemí bývalého Sovětského svazu. Nakupování vnímají hlavně jako investici.

Podle odhadu společnosti Fincentrum Reality je v Praze až třicet procent činžovních domů ve vlastnictví cizinců.

„Aktuálně vysoké ceny v hlavním městě jsou pro investiční záměr méně zajímavé. Jsou však atraktivní z hlediska dlouhodobého uložení volných finančních prostředků. I kdyby časem došlo k cenové korekci, ceny v dlouhém horizontu budou stále růst,“ vysvětlil pro iDnes.cz mluvčí realitní společnosti Re/Max Tomáš Hejda.

Zatímco v Praze se výnosy pohybují okolo tří procent, mimo Prahu je podle něj reálné rozmezí pět až deset procent.

Marcela Kucbelová z Re/Max Concierge připomíná, že jde většinou o menší ruské investory nebo jednotlivce, kteří nemají na trhu kontakty.

I tito menší investoři však mají k dispozici dostatek volných prostředků. Zatímco český zájemci si kupuje nejčastěji jednu až tři nemovitosti pro vlastní dlouhodobou investici, cizinci nemají problém skoupit i deset bytových jednotek, které pak pronajímají.

Rusové se do Prahy a Brna přemísťují z lázeňských měst, která pro ně po letech přestala být zajímavá.

Kvůli odlivu ruských investorů dokonce klesly ceny bytů v novostavbách v Karlovarském kraji během tří let o výrazných 40 procent. Jinde v tuzemsku přitom tyto nemovitosti o desítky procent zdražovaly. Někteří developeři nicméně zaznamenali mírný pokles zahraniční klientely.

(jaz)