Trumpova cla na dovoz z Číny mají výrazně poškodit americkou ekonomiku. Tvrdí to až 45 obchodních svazů zastupujících největší společnosti ve Spojených státech. Ty zároveň amerického prezidenta žádají, aby cla na dovoz z Číny neuvaloval. 

Obchodní svazy varují, že to bude mimořádně škodlivé pro americkou ekonomiku a spotřebitele, protože případná cla zvýší ceny spotřebního zboží, zničí pracovní místa a stáhnou dolů finanční trhy.

Dopis zaslaný prezidentovi je novou ukázkou neshod mezi Trumpem a podnikateli ohledně další obchodní politiky země poté, co prezident přijal agresivnější kroky, protože podle něj je potřeba ochránit domácí průmysl.

„Vyzýváme vládu, aby nezaváděla cla a spolupracovala s podnikatelskou komunitou při hledání efektivních, ale přiměřených řešení proti ochranářské obchodní politice a praktikám Číny, která ochrání americká pracovní místa a konkurenceschopnost,“ uvedly skupiny.

Skupiny rovněž vyzvaly Trumpa, aby spolupracoval s obchodními partnery a společně s nimi tlačil na změnu čínské politiky. Dodaly, že sice mají vážné obavy z přístupu Číny k obchodu, avšak jednostranná cla zavedená Spojenými státy pouze oddělí zemi od jejích spojenců, které povzbudí, aby nahradili americké podnikatele v Číně, až Peking zavede odvetná opatření.

Trumpova vláda nedávno uvedla, že připravuje cla na čínské produkty z oblasti informační technologie a komunikací a na spotřební výrobky. Chce tak donutit Peking ke změnám postupů v oblasti duševního vlastnictví a investic.

Republikánský prezident také nedávno oznámil, že ještě v březnu uvalí cla ve výši 25 procent na dovoz oceli a 10 procent na import hliníku. Výjimku mají pouze Kanada a Mexiko.

Obchodní skupiny rovněž vyzvaly Trumpa, aby umožnil odborníkům z odvětví komentovat hospodářský dopad změn obchodní politiky předtím, než tato opatření vstoupí v platnost.

(jaz)