Maloobchodníkům se v lednu dařilo. Meziroční růst zrychlil z prosincových 4,6 procenta na 8,2 procenta. Zvýšily se tržby za nepotravinářské zboží, pohonné hmoty i potraviny. Největší vliv na růst měl prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu.

Meziměsíčně tržby v maloobchodě bez aut po očištění o sezónní vlivy vzrostly v lednu o 0,8 procenta. Útraty za potraviny se zvýšily o 2,3 procenta, za nepotravinářské zboží o 1,5 procenta a za pohonné hmoty o 0,4 procenta.

Ve srovnání s loňským lednem byly tržby za nepotravinářské zboží vyšší o 12 procent, za pohonné hmoty o 7,8 procenta a za potraviny o 3,5 procenta.

 

Největší vliv na meziroční růst neočištěných maloobchodních tržeb měl prodej zboží přes internet nebo zásilkovou službu (růst o 23,8 %). Nejvyšší růst tržeb vykázaly specializované prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením (o 30,6 %), dále prodejny s výrobky pro domácnost (o 18,3 %), s oděvy a obuví (o 8,5 %) a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 4,0 %).

Ve specializovaných prodejnách potravin se prodej zvýšil o 4,1 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 3,7 %. Naopak pokles prodeje zaznamenaly specializované prodejny s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 3,1 %).