Evropské dohledové orgány varovaly před nákupem virtuální měny.

Evropská unie důrazně varovala před vkládáním úspor do kyberměn. Podle evropských dohledových orgánů jsou rizika spojená s nákupem nebo držením virtuálních mincí velmi vysoká. To kvůli extrémní volatilitě a riziku vzniku bubliny.

Pod společné prohlášení o možných investičních rizicích v souvislosti s kyberměnami varovaly společně Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění.

Dohledové instituce se přitom shodují, že riziko nepředstavuje pouze nejpopulárnější bitcoin, ale také další virtuální mince – například ripple či tether.

„U většiny virtuálních měn dochází k extrémním cenovým výkyvům, přičemž tyto měny vykazují jasné známky cenové bubliny. Pokud se rozhodnete nakoupit virtuální měny nebo finanční produkty s virtuálními měnami jako podkladovým aktivem, měli byste si uvědomit, že byste mohli přijít o značnou část své investice nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedly dohledové instituce.

Ty zároveň poukázaly také na to, že vklady do bitcoinů nejsou vůbec nijak pojištěny a uživatelé tak mohou snadno přijít o všechny své vložené prostředky bez jakékoliv náhrady.

Nejpopulárnější bitcoiny zažily skutečně v minulých měsících obrovský propad. V prosinci se hodnota této virtuální měny pohybovala okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu.

Situace se příliš nevylepšila ani v letošním roce, spíše naopak. Ve středu ráno se jedna kybernetická mince obchodovala za 9300 dolarů, tedy v přepočtu za 191 240 Kč. Na přelomu ledna a února dokonce klesla hodnota pod pomyslnou hranici šesti tisíc dolarů (123 380 Kč).

(jaz)