Hodnota bitcoinu by měla podle profesora z Harvardu Kennetha Rogoffa do deseti let výrazně klesnout. To dokonce až na zhruba 100 dolarů. Za poklesem bude podle něj stát hlavně regulace státu. Rogoff v minulosti předpověděl i prosincový propad virtuální měny.

„Pravděpodobnost, že cena bitcoinu klesne na 100 dolarů, je větší než pravděpodobnost, že vzroste na 100 tisíc dolarů,“ řekl pro televizi CNBC Kenneth Rogoff, profesor z Harvardu a bývalý hlavní ekonom Mezinárodního měnového fondu.

Regulace bude podle ekonoma jedním z hlavních důvodů poklesu hodnoty bitcoinu. Rogoff rovněž tvrdí, že pokud vypustíme možnost praní špinavých peněz a a daňových úniků, je využití bitcoinu jako transakčního prostředku velmi malé.

Rogoff v televizi CNBC uvedl, že regulace kryptoměn jednotlivých států bude spouštěčem klesající hodnoty bitcoinu. Nyní je ale jakákoliv regulace kryptoměn v prvopočátku. Jedním z důvodů, proč úřady při regulaci postupovaly tak pomalu, jsou podle Rogoffa technologie, které za digitální měnou stojí.

„Chtějí, aby se tato technologie rozvíjela,“ vysvětlil Rogoff. Zároveň dodal, že soukromý sektor historicky vynalezl vše, co se měny týče. Od mincí až po papírové bankovky.

K bitcoinu se kriticky v minulosti vyjádřily i další osobnosti pohybující se v byznysu. Třetí nejbohatší muž světa Warren Buffet patří mezi ně.

„Co se týče kryptoměn, obecně mohu téměř s jistotou prohlásit, že dospějí ke špatnému konci. Kdy nebo jak se to stane, to nevím,“ uvedl na začátku roku Buffett.

(jaz)