Předsedu CEFC a speciálního poradce Miloše Zemana Jie Ťien-minga měl kvůli podezření z hospodářské kriminality nechat zadržet přímo čínský prezident Si Ťin-pching. Podnik informace o zatčení popřel.

Čínská společnost CEFC Energy popřela informace, že by její šéf Jie Ťien-ming byl zadržen a vyšetřován kvůli podezření z ekonomické trestné činnosti. Vedení a každodenní provoz podniku převzala investiční agentura, která spadá pod vládu v Šanghaji. Podnik tvrdí, že jeho činnost funguje normálně. Podle čínských médií však byl lídr CEFC zadržen už v polovině února, a to na příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

China Energy Company Limited (CEFC) v prohlášení uvedla, že zpráva o jejím šéfovi Jie Ťien-mingovi, který je také poradcem prezidenta Miloše Zemana, není „podložena fakty“. Žádné bližší podrobnosti ale neuvedla.

Mluvčí CEFC China Energy podle agentury Reuters tvrdí, že firmu o převzetí nikdo neinformoval a že ji nadále řídí současný management.

Zprávu o zatčení Ťien-minga uveřejnil finanční web Caixin, upozornil na ni server Neovlivni.cz.

Jie Ťien-ming se dostal do podezření již na začátku roku 2018 a byl předvolán k výslechu. Detaily případu však nejsou známy. Zdroj však nesdělil, zda vyšetřování nadále pokračuje ani podrobnosti o povaze podezření. Společnost CEFC na žádost o komentář nereagovala.

Hongkongský deník South China Morning Post nicméně s odvoláním na čtyři informované zdroje napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února.

Po zveřejnění zprávy o problémech firmy oslabily její akcie a jejich pokles pokračoval i dnes. Kvůli masivnímu rozprodávání dluhopisů společnosti v celkové hodnotě 14 miliard jüanů (46 miliard Kč) bylo až do odvolání zastaveno jejich obchodování.

Předsedu představenstva čínské investiční společnosti CEFC Jie Ťien-minga vyšetřují čínské úřady kvůli údajným finančním podvodům. Jie je zároveň poradcem českého prezidenta Miloše Zemana pro „ekonomické záležitosti a záležitosti Čínské lidové republiky“.

Zeman se však zatím nechystá svého poradce zbavit. Jeho mluvčí na dotazy neodpovídal ani nebral telefon. Prezidentův kancléř Vratislav Mynář později uvedl pro Hospodářské noviny, že mu zatčení prezidentova poradce nikdo nepotvrdil.

„Dotazoval jsem se na oficiálních místech a tato informace neexistuje a není potvrzena,“ sdělil.

(pel)