Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Americký ExxonMobil se stahuje ze společných projektů s ruskou Rosněftí

Důvodem jsou americké sankce uvalené kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym. Odchod z Ruska přijde Američany zhruba na 200 miliónů USD (zhruba 4,2 miliardy Kč). Do spolupráce s Rosněftí měl Exxon původně investovat 500 miliard USD (10,4 biliónu Kč).

Temelín po odstávce zprovoznil první blok elektrárny

První blok jaderné elektrárny Temelín začal v noci na pátek vyrábět elektřinu. Kvůli výměně paliva byl plánovaně odstaven od začátku prosince 2017. Odstávka druhého bloku začne 29. června a potrvá dva měsíce. Příští týden, 10. března, začne odstávka druhého bloku jaderné elektrárny Dukovany.

Škoda přišla o miliardovou zakízku na varšavské tramvaje

Škoda Transportation vypadla z tendru na tramvaje pro Varšavu za miliardy korun, který původně vyhrála. Soutěž na dodávku 213 tramvají pro polské hlavní město se bude opakovat. Varšava bude muset znovu zvážit nabídky firem Hyundai a Pesa. Podle arbitra nabídka Škody neodpovídala důležitým podmínkám soutěže.

Lidl v tržbách dohnal konkurenční Tesco

Diskonty Lidl vykázaly v Česku ve finančním roce 2016/2017 rekordní zisk před zdaněním 4,1 miliardy Kč, meziročně o 2 % více. Tržby společnosti stouply o 14 % na 43,7 miliardy Kč. Německý diskont tak na tržbách dohnal konkurenční Tesco.

PSA Group zaznamenala rekordní zisk

Francouzská automobilka PSA Group dosáhla v roce 2017 rekordního zisku navzdory ztrátám nově získané divize Opel. Celé skupině vzrostl čistý zisk o 11,5 % na 1,93 miliardy eur (49,06 miliardy Kč). Příjmy PSA stouply o 20,7 % na 65,21 miliardy eur (1,66 bilionu Kč).

(pel)