Číňané údajně zatkli speciálního čínského poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga, který je zároveň šéfem představenstva skupiny CEFC, působící i v České republice.

V Číně údajně zatkli speciálního čínského poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga, který je zároveň šéfem představenstva skupiny CEFC, působící i v České republice. Vlivný podnikatel je vyšetřován kvůli podezření z ekonomické trestné činnosti. 

Zprávu o zatčení uveřejnil finanční web Caixin, upozornil na ni server Neovlivni.cz.

Jie Ťien-ming se dostal do podezření již na začátku roku 2018 a byl předvolán k výslechu. Detaily případu však nejsou známy. Zdroj však nesdělil, zda vyšetřování nadále pokračuje ani podrobnosti o povaze podezření. Společnost CEFC na žádost o komentář nereagovala.

Hongkongský deník South China Morning Post nicméně s odvoláním na čtyři informované zdroje napsal, že Jie Ťien-ming byl na přímý příkaz čínského prezidenta Si Ťin-pchinga zadržen, a to už 16. února.

Jie Ťien-ming, předseda představenstva CEFC (China Energy Company Limited), která získala podíly v řadě českých firem, se poradcem Zemana stal v dubnu 2015. Doprovázel prezidenta i při jeho návštěvě Číny, kde se Zeman setkal se Si Ťin-Pchingem. Zeman se do Číny vrátil během svého prvního mandátu opakovaně, čínského prezidenta přivítal i v Praze.

Skupina CEFC začínala původně jako energetická skupina obchodující s palivy. Její činnost se však rozrostla i do dalších oblastí, především financí. Je aktivní i v Česku, kde spravuje aktiva ve výši přes 1,5 miliardy eur.

V květnu 2015 CEFC získala pětiprocentní podíl v J&T Finance Group, která vlastní českou J&T Banku a slovenskou Poštovou banku. Později tento podíl navýšila na 50 procent. Dále vlastní aktiva v Pivovarech Lobkowicz Group.

V září 2015 získala 60 procent ve fotbalovém klubu SK Slavia Praha, který postupně navýšila na 99,96 procenta. Později získala i pražský stadión Eden. Ten je však podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J&T některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce.

Posledním velkým podnikem je nákup menšinového podílu v cestovní kanceláři Canaria Travel.

Skupina J&T na vzniknou situaci reagovala téměř okamžitě tiskovým prohlášením, ve kterém konstatuje, že vyšetřování čelního představitele CEFC nemá na aktivitu společnosti žádný dopad.

(pel)