Byznysové zpravodajství ze dne 27. 2. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Elektrická síť v Česku se kvůli mrazům potýká s rekordním zatížením

V úterý dopoledne dosáhlo maximální zatížení české elektrické soustavy nového historického maxima ve výši 11 946 megawattů. Novinky o tom informovala státní společnost ČEPS. Za rekordním zatížením sítě stály silné mrazy.

Travel Service definitivně ovládl ČSA. Koupil podíl státu i Korean Air

Společnost Korean Air Lines a státem vlastněná firma Prisko v úterý podle očekávání prodaly své podíly v Českých aeroliniích (ČSA) společnosti Travel Service. Soukromý dopravce se tak stal majitelem téměř 98 procent akcí ČSA.

Díky růstu ekonomiky budou mít letos zdravotní pojišťovny o 16 miliard víc než loni

Díky růstu ekonomiky a zvýšení plateb za státní pojištěnce roste výběr zdravotního pojištění. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) počítá, že celkově budou letos pojišťovny hospodařit s 297 miliardami korun, což je zhruba o 16 miliard meziročně navíc.

Inspekce zabavila skoro 32 tun medu, obsahoval zbytky antibiotik

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zabavili 31,5 tuny uskladněného nelegálního medu označeného etiketami výrobce Včelpo. Jde o šarže, u kterých kontrola už dříve zjistila zbytky antibiotik, informoval v úterý mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Murdoch čelí konkurenci. Comcast nabídl 635 miliard za britskou televizi Sky

Společnost Comcast nabídla 22,1 miliardy liber (635 miliard korun) za odkoupení britské televizní společnosti Sky plc. Informoval o tom deník Financial Times. Britskou společnost měla původně koupit 21st Century Fox mediálního magnáta Ruperta Murdocha, proti čemuž se postavil britský antimonopolní úřad (CMA).

(jaz)