Premiér v demisi Andrej Babiš odeslal společně s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou vedení Uberu výzvu, aby firma dodržovala české zákony. V opačném případě má ze země odejít. Ministr dopravy Dan Ťok o dopise nevěděl, s jeho obsahem ale souhlasí.

Podle Ťoka jedná Uber v Česku značně neeticky, protože zaměstnává řidiče, kteří nesplňují podmínky a tím je dostává do situace, že porušují zákon.

„Myslím si, že toto upozornění je v pořádku, samotného mne zajímá, jak Uber zareaguje,“ řekl při příchodu na pravidelné jednání vlády.

V dopise šéfovi Uberu premiér s primátorkou píšou, že praktiky společnosti jsou daleko od jejího korporátního hesla „dělat správnou věc“.

„V ČR jsme zanícení fandové technologií, modernizace zákonů a benefitů, které to zákazníkům přináší. Nicméně, jak ukázaly jiné služby, všechny výhody jim mohou být nabízeny s respektem k právu naší země,“ stojí v dopise.

Upozorňují rovněž na to, že poskytované služby budou podrobovány kontrolám nebo prošetřovány, zda nedochází k daňovým únikům, a že firma nespolupracuje s policií.

V Praze v pondělí protestovali proti Uberu a Taxify desítky taxikářů, kteří blokovali dopravu v Lazarské ulici a jejím okolí a na magistrále. Taxikáři požadují rychlé vyřešení situace.

Ministerstvo dopravy připravuje novelu zákona, ta má ale být hotova až zhruba za rok, což se taxikářům nelíbí.

(jaz)