Zaměstnanci Vítkovických strojíren (VS) stále nedostali mzdy za únor. Obávají se, že nastane kompletní zastavení výroby. Dnes to uvedl předseda Základní organizace Odborového svazu Kovo Ocelové konstrukce Lubomír Mišun.

Předseda představenstva společnosti Franco De Poisd’Eau & Cie, jíž strojírny patří, František Pivoda řekl, že kvůli incidenční žalobě ze strany Vítkovic, a. s., firma nedostala bankovní úvěr. Mluvčí Vítkovic, a. s., Eva Kijonková odmítla, že by nedostatek peněz ve strojírnách souvisel se žalobou.

Mišun řekl, že poslední termín, který pro výplatu mezd připadá v úvahu před jiným řešením, je čtvrtek 1. března. Mzdy včetně odvodů státu podle něj měsíčně činí zhruba 25 milionů korun.

Vítkovické strojírny mají zhruba 650 zaměstnanců. Patří do nich bývalé divize Energetické strojírenství (Kotlárna) a Mostárna, které dříve vlastnila společnost Vítkovice Power Engineering (VPE) ze strojírenského holdingu podnikatele Jana Světlíka, jejíž mateřskou firmou byly Vítkovice, a. s. VPE ale skončily v konkurzu a insolvenční správce obě divize prodal. Vítkovice, a. s., tento prodej napadly, soud o žalobě zatím nerozhodl.

(jaz)