Polská centrální banka platila youtuberům, aby ve svých videích očerňovali kryptoměny. Vznik videí si zaplatila prostřednictvím reklamní sítě Gamellon. Informoval o tom server CNBC.

Mezi známé polské internetové osobnosti patří youtuber Marcin Dubiel, jehož účet má více než milion odběratelů. Měl za úkol natočit video o kolapsu kryptoměnového trhu. Klip o člověku, který investoval peníze do kryptoměny, která se zhroutila, nazval v překladu „Přišel jsem o všechny peníze?!“.

Video si následně našlo cestu k půl milionu diváků. Tato produkce navazuje na kampaň polského regulátora z prosince loňského roku, kterou nazval „Pozor na kryptoměny“. Mluvčí instituce ovšem tvrdí, že banka není proti kryptoměnám jako takovým, pokud budou pro finanční trh bezpečné.

Polská centrální banka se tak zařadila mezi další instituce s nedůvěrou ke kryptoměnám. Například izraelská centrální banka v minulosti oznámila, že bitcoin nebude považovat měnu, nýbrž pouze za investiční aktivum. Šéf Bank of Canada označil bitcoinové obchody za „gambling“.

Zdrženlivě se k virtuálním měnám staví i někteří státníci, jako například britská premiérka Theresa Mayová. Bitcoin navzdory tomu přežil dlouhý propad a v posledních týdnech jeho cena povyrostla. Ve čtvrtek odpoledne nicméně opět spadla pod hranici deseti tisíc dolarů.

(jaz)