Byznysové zpravodajství ze dne 16. 2. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Automobilka Renault hlásí rekordní zisk i tržby

Francouzská automobilka Renault za loňský rok vykázala rekordní zisk i tržby. Firma v pátek oznámila, že její provozní zisk stoupl o 17 procent na 3,85 miliardy eur (téměř 100 miliard korun).

Čeští vědci dokážou tvarovat molekuly. Objev může vést k výrobě nano-robotů

Čeští chemici a fyzici objevili, že stejný jev, který funguje v mikrofonu nebo airbagu, platí i pro molekuly.
Ověřili tak, že vlivem elektrického pole může měnit molekula tvar. To může pomoci třeba při konstruování miniaturních robotů nebo motorů.

U.S. Bank dostala stamilionovou pokutu. Přivírala oči při praní špinavých peněz

Pátá největší americká banka U.S. Bank musí zaplatit pokutu ve výši 613 milionů dolarů (12,4 miliardy korun). Podle amerického ministerstva spravedlnosti finanční dům mezi lety 2009 až 2014 záměrně nekontroloval velké množství podezřelých plateb, které přes jeho účty protekly. Tím umožnil praní špinavých peněz.

Čistý zisk pojišťovny Allianz klesl loni na 6,8 miliardy eur. I přesto navýší dividendu o pět procent

Čistý zisk největší evropské pojišťovny Allianz se loni snížil o 2,3 procenta na 6,8 miliardy eur (172 miliard korun). Negativně se na něm odrazila daňová reforma ve Spojených státech a prodej Oldenburské zemské banky.

Fortuna míří po 8 letech pryč z burzy

Fortuna Entertainment Group, jedna z největších sázkových loterijních firem v Česku i ve střední Evropě, opouští po téměř osmi letech burzy v Praze a ve Varšavě. O stažení akcií z obchodování rozhodla čtvrteční valná hromada, která se konala v Amsterdamu.

(jaz)