Byznysové zpravodajství ze dne 14. 2. 2018 v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Tesco vyvíjí novou značku. Cenově se chce vyrovnat Lidlu

Skupina Tesco chce vyvinout samostatnou značku, díky které by se svými cenami přiblížila velkým konkurentům, jaké momentálně představují Lidl a Aldi.

Škoda Auto odstartovala rok nejlépe v historii, prodala o deset procent více aut

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto hlásí nejlepší leden v celé historii firmy. Celosvětově dodala 103 800 vozů, meziročně o 10,7 procenta více. Meziroční propad dodávek ale zaznamenaly modely Octavia, Rapid, Superb a Yeti, který ale již není v prodeji.

Uber loni prodělal 92 miliard, ke konci roku ztrátu snižoval

Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies hospodařil v uplynulém roce, poznamenaném skandály a krizí ve vedení podniku, se ztrátou 4,5 miliardy dolarů (přes 92 miliard korun). V posledním čtvrtletí se ale Uberu dařilo ztrátu významně snížit.

Třinecké železárny kupují strojírenskou firmu Brück AM ze Zámrsku

Ocelářská společnost Třinecké železárny miliardáře Tomáše Chrenka kupuje českou dceru německé firmy Brück AM. Ta v Zámrsku na Pardubicku vyrábí především ložiskové kroužky, které jsou součástí větrných elektráren nebo převodovek.

Na olympiádě si odbyla světovou premiéru datová síť 5G. Je stokrát rychlejší než 4G

Telekomunikační firma KT testuje na olympiádě ve spolupráci s Intelem a Samsungem vysokorychlostní síť 5G.
Ta nachází v olympijském parku kromě poměrně běžných využití i některá méně tradiční. Pomáhá například odhánět z areálu divočáky, kteří jsou v Jižní Koreji přemnožení a ohrožují obyvatele.