Babiš s Faltýnkem nakonec sami požádají Sněmovnu o vydání k trestnímu stíhání kvůli evropským dotacím pro farmu Čapí hnízdo.

Babiš s Faltýnkem se po předchozích průtazích a obstrukcích nakonec sami požádali Poslaneckou sněmovnu o vydání k trestnímu stíhání v kauze dotací pro Čapí hnízdo. Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v této souvislosti obvinil média, že z něho dělají lidskou zrůdu, která v tom nechá rodinu a děti. Mandátový a imunitní výbor přijal usnesení, kterým doporučil Sněmovně vydat Babiše i Faltýnka k trestnímu stíhání.

Babiš současně podotkl, že vydání se sněmovně nemá žádnou spojitost s hlasováním poslanců o vyslovení důvěry vládě. Předseda vlády se ráno zúčastnil jednání sněmovního mandátního a imunitního výboru. Poté uvedl, že byl rozhodnutý poždat o vydání „od prvopočátku“.

Čekal prý pouze, až se jeho právní zástupci seznámí se závěry šetření Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

„Jen vy tady konstatujete, že jsem něco takového nechtěl. Vytváříte tu nesmyslnou atmosféru, ale nikdy nebylo na stole, že bychom nechtěli být vydáni,“ reagoval Babiš.

Jeho právníci se podle něj museli se zprávou OLAF seznámit, aby mohl před členy sněmovního výboru argumentovat.

„Žádný důkaz neexistuje a žádný podvod nebyl. Takže to proběhlo normálně,“ konstatoval Babiš ke zprávě OLAF o kauze Čapí hnízdo.

Předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek označil Babišův přístup za pragmatický.

„Pravděpodobně si to spočítali, že je více poslanců pro vydání než proti vydání. Je to z nouze ctnost, měsíc čekali, jestli se nedopočítají,“ sdělil před jednáním výboru médiím.

Babišova obrana

Babiš předstoupil před zástupce veřejnosti a vyjádřil se ke zprávě evropských vyšetřovatelů (OLAF), kteří se zabývali údajným podvodem při udělení dotací pro agrofarmu Čapí hnízdo.

Podle Babiše se ve zprávě OLAF nepíše, že je Čapí hnízdo podvod. OLAF podle něho vyšel pouze z tvrzení „zhrzeného a nemocného úředníka, který napsal, že Čapí hnízdo je podvod“.

Ve zprávě je výslovně uvedeno, že při žádosti o dotaci byly podány nepravdivé a neúplné informace.

Babiš také zopakoval svá dřívější tvrzení, že Čapí hnízdo je „komplot“ a politická kauza, jejímž cílem je dostat ho z politiky.

Výbor vydal Babiše

Mandátový a imunitní výbor doporučil Sněmovně vydat premiéra Andreje Babiše (ANO) a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání.

Poslanci ANO oznámili, že budou hlasovat proti vydání svých stranických představitelů k trestnímu stíhání. Při minulém hlasování o tomtéž v předchozím volebním období odešli poslanci ANO ze sálu. (sfr)

Více o kauze dotačního podvodu Čapího hnízda čtěte ZDE:

Andrej Babiš byl podle zprávy OLAFu hlavní aktér Čapího hnízda

Babiš kvůli Čapímu hnízdu zaútočil na evropský OLAF. Kauza je prý jen komplot systému