Na trh přichází nová stravenková karta Benefitka. Ta umožní lidem platit všude, kde jsou platební terminály.

Stravenky a poukázky na jiné firemní benefity čelí novému konkurentovi. Na trh vstupuje revoluční karta Benefitka, která chce zjednodušit vybírání různých zaměstnaneckých výhod. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku v podobě platební karty. S tou lze platit všude, kde používají bankovní terminál MasterCard. Firma díky tomu chce předehnat konkurenci jako Edenred a Sodexo nebo Benefit Plus.

„Naše kartamá výhodu v tom, že jí zaplatíteskoro všude,“ řekl obchodní ředitel Benefitky Petr Skoč.

Platební karta Benefitka představuje jedinečný moderní nástroj pro správu zaměstnaneckých benefitů, jako jsou stravenky a volnočasové aktivity (například dovolená, lékárna, masáže, lístky do kina, sportovní vyžití a mnoho dalšího). Na jediné kartě má zaměstnanec veškeré své benefity. Ty může přitom využít na mnohem více místech, než u běžných papírových poukázek nebo stravenek – stačí, aby prodejce disponoval terminálem pro platbu kartou MasterCard.

Zaměstnanci tak již nemusí složitě zjišťovat, zda provozovatel jednotlivé stravenky nebo poukázky přijímá. Benefity lze bez výjimky uplatnit v jakékoliv restauraci nebo místě poskytujícím volnočasové aktivity dle zákona.

Benefitka v sobě ukrývá dvě oddělené peněženky – elektronické stravenky a poukázky na volnočasové aktivity. Pokud má zaměstnanec od firmy k dispozici oba tyto typy benefitů, chytrá karta sama pozná, kterou z elektronických peněženek v dané transakci použít.

Karta s terminálem komunikuje pomocí MMC kódu. Na základě toho pozná, že klient platí za jídloa ne za jiné spotřební zboží. Pokud zaměstnanec bude chtít kartu použít například v prodejně nábytku nebo oblečení či na dalších místech, které nespadají mezi volnočasové benefity a nejsou zaměstnavatelem poskytovány, karta transakci zamítne.

Na českém stravenkovém trhu v současnosti nejvíce obíhají jídelní poukazy firem Edenred, LeChequeDéjeuner a Sodexo. Stravenky nabízí i maloobchodní řetězec Lidl. Elektronickou verzi stravenek už zavedl Edenred a Sodexo. Na trh digitálních stravenek letos vstoupila i slovenská investiční skupina Pavola Krúpy Arca Capital.

Celkově využívá stravenky v Česku 1,3 milionu zaměstnanců. Další statisíce pak využívají i další firemní benefity, které zákon daňově zvýhodňuje (ubytování, sport, wellness, lékárny, kultura, dovolená a podobně).

(pel)