Firma nepřipojila podnikatelku k systému EET včas, kontroloři pak její prodejny zavřeli.

Objednaná firma nezapojila podnikatelku Helenu Hlásenskou do systému EET včas. Finanční úřad jí kvůli tomu zavřel prodejny ve Slavkově a ve Vyškově. Podnikatelka přitom upozornění, že prodejny EET nemají, sama nahlásila úřadům. Majitelka ztráty své podnikání vyčíslila na statisíce. Informaci přinesl deník MF Dnes ovládaný Andrejem Babišem.

Hlásenská při zavedení EET požádala o napojení systému do svých obchodů počítačovou firmu ze Slavičína, se kterou dlouhodobě spolupracovala. Firmu ovšem přetížily podobné požadavky a podnikatelce řekla, aby počkala.

Hlásenská tedy poslala dopis finančnímu úřadu ve Slavkově, že zapojení systému k 1. březnu, kdy podle zákona musela být EET zapojena, kvůli firmě nestihne. Ta nakonec zakázku od Hlásenské neudělala ani v březnu, ani v dubnu, a nakonec přestala komunikovat úplně.

„Řekli nám, že zakázku za 150 tisíc dělat nebudou. Přitom jsme respektovali cenu i vše okolo, neměli jsme s ničím problém,“ řekl manžel podnikatelky Alois Hlásenský pro Svobodný vysílač.

Jako první finanční správa zavřela prodejnu knih a papírnictví na Palackého náměstí ve Slavkově u Brna. A jen asi o hodinu později i druhý obchod ve Vyškově, kde má Hlásenská stejný sortiment.

„Naši zákazníci teď musejí jezdit do Brna nebo Bučovic. Mám strach, že na nás budou naštvaní. Například jsme přímo na místě obalovali knížky, to nikdo jiný nedělá. Tím zavřením jsou daleko víc potrestáni zákazníci než já,“ řekla Hlásenská.

Ztráty jsou statisícové 

Do prodejny ve Slavkově přišla kontrola poprvé na začátku června, na jeho konci pak po další inspekci dostala majitelka pokutu 65 tisíc korun. Když přišla kontrola z finančního úřadu do třetice, následovalo zavření obchodu.

„Oznámili, že zavírají. Bylo to překvapující a nečekané, úřad dobře věděl, proč EET neplníme, a vůbec na to nebral zřetel. Navíc to načasovali těsně před začátek školního roku, kdy máme v papírnictví ‚Vánoce‘, a vzal si jako rukojmí obyvatele Slavkova, zaměstnance a dodavatelské firmy,“ uvedl Hlásenský.

Majitelka ztráty obchodu vyčíslila na statisíce, které už nedožene.

Od začátku povinnosti EET už finanční úřad stihl udělit 334 pokut v celkové výši přesahující 3,5 milionu korun.

(pel)