Avia představila nový model nákladního auta INITIA. (Foto: Avia)

Tradiční česká značka AVIA je zpátky a vstupuje znovu na trh. Na podzim letošního roku automobilka opět zahájí výrobu oblíbených lehkých nákladních vozidel s logem albatrosa v novém provozu v Přelouči. Podnik představil nový vůz AVIA řady D emisní třídy Euro 6 s obchodním názvem INITIA.

Slavnostním otevřením automobilky jsme zakončili první etapu oživení tradiční značky AVIA, kterou jsme zahájili v minulém roce koupí podniku od indických vlastníků. Automobilka v České republice čtyři roky nevyráběla, proto bylo potřeba ji od základů kompletně znovu vybudovat,“ uvedl Jaroslav Strnad, majitel holdingu CZECHOSLOVAK GROUP.

Podle něj už měli zkušenosti s kopřivnickou Tatrou, kterou podnik převzal rovněž v těžké situaci a dokázal ji postavit na nohy

Podstatný rozdíl ale spočívá v tom, že Tatra nikdy, na rozdíl od Avie, nepřestala vyrábět. Právě produkci TATRA TRUCKS bude AVIA Motors skvěle doplňovat,“ dodal.

Foto: Avia

Společnost AVIA byla vždy neodmyslitelně spjata s továrnou v Letňanech. Novodobá historie tradičních vozů AVIA se ovšem začíná psát v Pardubickém kraji, ve městě Přelouč, kam se výroba z Letňan přestěhovala.

Přestože se AVIA přestěhovala do nových prostor, má v Přelouči na co navazovat. Právě zde se historicky jako na jediném místě v České republice vyráběly avie s pohonem 4×4,“ připomněl generální ředitel společnosti AVIA Motors Ivan Fišák.

K tomu, aby byl podnik schopen výrobu skutečně obnovit, bylo nutno zrealizovat mnoho jednotlivých kroků a mnoho věcí pečlivě připravit. Především bylo potřeba dát dohromady tým. V současnosti ve firmě pracuje více než 80 lidí.

S rozšiřováním výroby budeme postupně přijímat další zaměstnance. Paralelně s tím jsme pracovali na novém vozidle s motorem splňujícím emisní normu Euro 6, které má oproti původnímu vozidlu Euro 5 řadu zásadních vylepšení. Abychom novou éru automobilky AVIA jasně definovali, dostalo vozidlo i nový, dynamický facelift původní kabiny,“ doplnil Fišák.

Foto: Avia

Po odhalení nových vozů následovala komentovaná prohlídka výrobních prostor. Automobilka představila pozvaným hostům prostor motorárny, kde dochází ke kompletaci pohonného ústrojí, včetně montáže motoru, spojky i převodovky a dalších součástí.

Dále AVIA prezentovala prostory pro kompletaci kabin, kde se provádí montáž jejich interiéru i exteriéru, svařovací linku, kde dochází k bodovému svaření podsestav a kompletaci skeletu kabiny.

Foto: Avia

Kompletní nový typ nákladního automobilu byl k vidění na hlavní montážní lince, která se skládá ze šesti taktů, na nichž pracovníci postupně provádějí kompletaci jednotlivých podsestav vozu a oživení automobilu. Z této linky již nové avie odjíždí na výstupní kontrolu a závěrečné testování.

V počáteční fázi se naše výroba soustředí na model D 120, který bude v prvních měsících roku 2018 rozšířen o další hmotnostní třídy D 90 a D75. V těchto dnech dochází k finalizaci homologace vozidel a výroby. Zahájení sériové výroby vozidel se plánuje na listopad tohoto roku. První nákladní vůz z linky vyjede ale již v měsíci září,“ doplnil Fišák.

O nové vozy je již nyní mezi potenciálními zákazníky velký zájem. První avie vyrobená v Přelouči, již má dokonce svého majitele, získala ji společnost Recycling – kovové odpady z Chotěboře.

Foto: Avia

(pel)