Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.

Byznysové zpravodajství v kostce. Přehled nejaktuálnějších a nejdůležitějších zpráv z byznysu v České republice i ve světě.


Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk o 15 procent

Komerční bance vzrostl v pololetí čistý zisk meziročně o 15 procent na 7,7 miliardy Kč. Objem úvěrů poskytnutých klientům KB narostl meziročně o 5,1 procenta na 599,8 miliardy korun. Celkové vklady klientů vzrostly meziročně o 11,8 procenta na 771,2 miliardy.

Královopolská RIA je v úpadku

Brněnská strojírenská společnost RIA je v úpadku z rozhodnutí Krajského soudu v Brně. Problémy způsobila firmě obnova dvou bloků elektrárny Chvaletice. Provozovatel společnosti RIA vypověděl smlouvu kvůli nedodržení termínů.

Lufthansa má za pololetí rekordní zisk

Aerolinky Lufthansa v 1. pololetí téměř zdvojnásobily provozní zisk na 1,04 miliardy eur (27,2 miliardy Kč). K růstu přispěly dražší letenky, oživení poptávky a nižší náklady. Německý dopravce rovněž zlepšil výhled na celý letošní rok.

Akcie Applu jsou nejdražší v historii

Apple zvýšil za 3 měsíce zisk o 11,8 procenta a tržby o 7 procent. Akcie firmy zareagovaly růstem o více než 6 procent. Kurz se pohybuje okolo 159 dolarů, což je nový rekord.

Počet vzniklých i zaniklých firem je v ČR rekordní

V letošním 1. pololetí bylo v Česku založeno 16 686 nových společností, což je o 2814 meziročně více. Jde o nejvíce nových firem vzniklých během jednoho pololetí v historii ČR.  Svou činnost ukončilo 5592 obchodních společností, což je meziroční růst o 1572.

(pel)