Svatba šéfa hnutí ANO: Babiš si svoji dlouholetou Moniku vzal za ženu na dotovaném Čapím hnízdě. Udělení dotace miliardáři Babišovi na "ekofarmu" Čapí hnízdo stále vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Andrej Babiš se podruhé oženil a to na dotovaném Čapím hnízdě, které vyšetřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Šéf hnutí ANO si vzal za ženu dlouholetou přítelkyni Moniku. Svatba se konala na Babišem ovládané kontroverzní farmě Čapí hnízdo, kterou miliardář vybudoval s využitím eurodotace ve výši 50 milionů korun určené na projekty malých a středních podniků.

Do Čapího hnízda na Benešovsku bylo pozváno zhruba 200 hostů. Areál Čapího hnízda byl uzavřen pro veřejnost. Proti Babišově svatbě na dotovaném Čapím hnízdě se v okolí konala protestní akce kolony automobilů projíždějících s vyvěšenými státními vlajkami.

Babiš a jeho partnerka Monika se znají již 25 let a mají spolu dvě děti. V souvislosti s Čapím hnízdem čelí Babiš od sklonku roku 2015 trestnímu oznámení.



Kauzu řeší i policie a OLAF

Kauzou Čapího hnízda se zabývá policie a čerpání padesátimilionové dotace prošetřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele.

Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš již v minulosti řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v případu Čapí hnízdo porušen jakýkoli zákon.

Nový impulz do celé kauzy nedávno vnesla tajná „Skupina Julia Šumana“, která zveřejnila audit ministerstva financí k Čapímu hnízdu.

Má z něj plynout, že bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nejspíš s dotacemi na projekt podváděl. Dokument vypracovaný v loňském roce analyzuje skutečnosti kolem projektu, na který byla čerpána dotace 50 milionů korun, a dochází k závěru, že nelze prokázat ani vyloučit propojení Čapího hnízda s holdingem Agrofert v době žádosti o dotace. (sfr)

Více o kauze Čapí hnízdo čtěte ZDE:

Skupina Šuman znovu zaútočila a zveřejnila audit k Čapímu hnízdu. Babiš prý s dotacemi podváděl

Babiš prý podváděl s Čapím hnízdem od začátku. Dotace 50 milionů neměla být vůbec udělena