Čapí hnízdo bylo údajně podvodem již od samého začátku. V žádosti o padesátimilionovou dotaci byly nepravdivé údaje a měla být hned zamítnuta. (Foto: archiv Byznys Novin)

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prý podváděl s dotacemi na výstavbu luxusní farmy Čapí hnízdo hned od začátku. Dotace 50 milionů korun neměla být farmě vůbec udělena, protože žádost obsahovala nepravdivé informace. Přestože je uvedení nepravdivých údajů důvodem k zamítnutí žádosti, projekt padesátimilionovou dotaci dostal. Uvedl to server Neovlivni.cz, podle kterého šlo o podvod.

Farmu Čapí hnízdo vlastní Agrofert, který patří do svěřenských fondů Babiše.

Server Neovlivni.cz tvrdí, že má ke kauze kompletní dokumentaci. Z nich údajně vyplývá, že projekt před jeho schválením zpochybnili i dva experti najatí středočeským dotačním úřadem.

Podle expertů projekt Čapího hnízda nebyl ekonomicky životaschopný a dotace tak vůbec neměla být udělena.

„Žádná jiná firma by to za takových podmínek nedostala,“ řekl Karel Mojžišík, který žádost původně posuzoval.

Projekt Čapí hnízdo rovněž obsahoval špatné údaje o době splácení bankovního úvěru. Už samotné uvedení nepravdivých údajů je přitom důvodem k zamítnutí žádost o dotaci.

Podle Babiše se jedná o lži novinářů

Babiš řekl, že se jedná o bludy šířené bývalými novináři vydavatelství Mafra, kteří z něj odešli poté, co se stal jeho vlastníkem.

„Většina novinářů, kteří o mě lžou, jsou bývalí zaměstnanci Mafry,“ řekl.

Na dotaz, zdali byla dotace pro Čapí hnízdo získaná podvodem, dodal, že rozhodně ne.

Údajné nedostatky v dokumentech nechtěl komentovat, protože je nepodával.

Lhůta pro vyšetřování se blíží ke konci

Kauzou Čapí hnízdo se zabývá policie, které končí lhůta pro ukončení vyšetřování na konci března. Okolnosti získání dotace prověřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš loni v březnu řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v případu Čapí hnízdo porušen jakýkoli zákon.

(pel)