Bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš prý s dotacemi na projekt Čapího hnízda podváděl. Dotace 50 milionů mu neměla být vůbec udělena.

Skupina Julia Šumana znovu zaútočila a zveřejnila audit ministerstva financí k Čapímu hnízdu. Bývalý ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš nejspíš s dotacemi na projekt podváděl. Dokument vypracovaný v loňském roce analyzuje skutečnosti kolem projektu, na který byla čerpána dotace 50 milionů korun, a dochází k závěru, že nelze prokázat ani vyloučit propojení Čapího hnízda s holdingem Agrofert v době žádosti o dotace.

Auditoři zkonstatovali, že nedokáží posoudit, zda byla farma Čapí hnízdo nezávislým malým nebo středním podnikem, když o dotaci žádala.

„Důvodem je skutečnost, že auditorský tým není schopen posoudit, zda společnost Agrofert Holding či nějaká z propojených společností nepůsobily na stejném relevantním trhu či sousedním trhu,“ uvádí zpráva.

„Auditorský tým je přitom přesvědčen, že ostatní znaky propojení – s ohledem na rodinné vazby, obchodní vztahy, hospodářské propojení a přístup k finančním trhům bez typických obtíží malých a středních podniků – byly prokázány,“ napsali auditoři.

Holding Agrofert celou věc označil za „pseudokauzu“ a domnívá se, že auditorský orgán ve vyšetřování nepokračoval, a nedokončil tak svoji práci. Auditorský orgán podle firmy pouze řekl, že „nemůže vyvrátit ani potvrdit hypotézu, že auditovaná osoba tvořila v rozhodné době jednu hospodářskou entitu se společností Agrofert“.

Kauzu řeší i policie a OLAF

Kauzou Čapího hnízda se zabývá policie a čerpání padesátimilionové dotace prošetřuje také Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele.

Díky změně dosáhla na evropskou dotaci, kterou by jako firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš již v minulosti řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Babiš i Agrofert dlouhodobě odmítají, že by byl v případu Čapí hnízdo porušen jakýkoli zákon.

Skupina Julius Šuman opakovaně zveřejňuje příspěvky, které bývalého ministra financí poškozují, naposledy šlo o sérii nahrávek, kde se Babiš vyjadřuje k politické konkurenci a kde se domlouvá s teď už bývalým redaktorem MF DNES, co a kdy zveřejnit v novinách na politickou konkurenci.

(pel)