Úřady mohou i nadále kontrolovat, čím lidé doma topí v kotli.

Ústavní soud (ÚS) ponechal úředníkům pravomoc kontrolovat, čím lidé topí doma v kotlích. Lidem, kteří kontrolory nepustí ke kotli nebo k palivu, hrozí podle zákona pokuta až 50 tisíc korun. Opozice neuspěla s žádostí o zrušení části zákona o ochraně ovzduší. Poslanci kontroly považují za vážný zásah do práva na nedotknutelnost obydlí. Podle ÚS ale zákon neodporuje ústavě.

„Napadená ustanovení nepochybně představují omezení práva na nedotknutelnost obydlí,” připustil ÚS.

Soud však zároveň upozornil, že Listina základních práv a svobod s možností omezení počítá, „je-li to v demokratické společnosti nezbytné pro mj. ochranu života nebo zdraví osob”.

„Zákonná úprava představuje přiměřené zákonné omezení základního práva,” konstatovalo plénum s tím, že podobné úpravy platí například i v Německu či Rakousku a vlastník či uživatel obydlí se proti nim může bránit.

ÚS zdůraznil zájem na ochraně zdraví a životního prostředí. Provozovatelé kotlů na tuhá paliva musejí být solidární s okolím. Následky znečištění ovzduší jsou vážné.

Odpůrci: novela je odrazem neustálé touhy po regulaci

Jednačtyřicet poslanců se podepsalo pod argumentaci, že domovní prohlídky jsou povoleny jen na základě rozhodnutí soudce v trestním řízení.

„Omezit nedotknutelnost obydlí je možné jen z jasně vymezených důvodů, které obyčejným zákonem nelze rozšířit. Jedním z těchto důvodů je ochrana života nebo práv a svobod druhých. Nepostačuje povšechné tvrzení o ochraně zdraví a práv neurčitých osob v neurčité míře,“ uvedli poslanci.

Zákon je podle nich odrazem neustálé touhy po regulaci a otevírá mnohaproudou dálnici pro různé ministerské úřednické a nátlakové skupiny, které chtějí o všem vědět a vše kontrolovat v zájmu obecného blaha.

Fyzická kontrola je krajním řešením. Připadá v úvahu jen v odůvodněných situacích, po opakovaných stížnostech a výzvě k nápravě.

Lidem, kteří kontrolory nepustí ke kotli nebo k palivu, hrozí podle zákona pokuta až 50 tisíc korun.

Komentář: Komunismem proti smogu. Bezplatná hromadná doprava ovzduší nezlepší

Komentář: Prolamování svobody domovních kotlů emitovat jedy zvyšuje svobodu ostatních

(pel)