Účtenková loterie k EET odstartuje až po parlamentních volbách v listopadu.

Účtenkovka k EET bude odstartována nakonec až po říjnových volbách. Podle opozice je chystaná účtenková loterie udavačstvím za 65 milionů korun. Vláda na posledním zasedání rozhodla, že první slosování proběhne v listopadu.

Chystanou loterii k elektronické evidenci tržeb kritizuje pravicová opozice.

„Od začátku bojuji proti sprosté udavačské loterii. Spolu s elektronickou evidencí tržeb se jedná o produkt sociálního inženýrství neúspěšné vlády, která čtyři roky usiluje o rozeštvávání společnosti a návrat do normalizačních dob,“ prohlásila první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija.

Udávání, které ročně bude stát 65 miliónů, do vyspělé ekonomiky podle ní nepatří.

Účtenkovku chtěl zavést exministr financí Andrej Babiš (ANO). Původně bylo její spuštění naplánováno na letošní červen, později se hovořilo o září. Nakonec bude první losování až po říjnových volbách.

„Jsem rád, že sociální demokracie prosadila do koaliční smlouvy účtenkovou loterii. Zapojit se do ní mohou občané od října, první losování bude 15. listopadu,“ uvedl Sobotka.

Ministerstvo financí plánuje v Účtenkové loterii ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 000 výher.

Babišovo ANO využije Účtenkovku ještě před volbami do sněmovny

Účtenková loterie: Většina lidí nechce sloužit jako kontroloři Finanční správy

(pel)