Většina lidí v Česku nechce pomáhat jako kontroloři sloužící finanční správě. Do účtenkové loterie se podle průzkumu zapojí určitě jen 15 procent lidí.

Účtenková loterie má zatím jen malou podporu mezi obyvateli. Většina lidí v Česku nechce pomáhat jako kontroloři sloužící finanční správě. Do účtenkové loterie, která  má zvyšovat účinnost a dopady EET, se určitě zapojí jen 15 procent lidí.

Vyplynulo to z průzkumu firmy Bizerba.

„K rozhodnutí nezapojit se do účtenkové loterie mají Češi hned několik důvodů. Někteří myslí na majitele obchodů, do nichž chodí nakupovat a svoji účast odmítají právě kvůli tomu, aby na ně zbytečně neupozorňovali kontrolory,“ uvedla společnost.

„Nejčastěji však nechtějí být součástí něčeho, s čím nesouhlasí nebo nechtějí plnit kontrolní funkci Finanční správy,“ podotkla dále.

Z průzkumu vyplynulo, že zhruba třetina lidí účast v soutěži úplně odmítá a dalších 35 procent uvažuje o tom, že ji vyzkouší.

Nejvíce z cen láká dotázané hotovostní výhra 10 tisíc a 100 tisíc korun. Zájem o výhru nabízeného automobilu je minimální. Kvůli němu by účtenku do soutěže zaregistrovala tři procenta dotázaných.

Ministerstvo financí plánuje v Účtenkové loterii ročně vyplácet výhry za 65 milionů korun, měsíčně by si soutěžící měli rozdělit zhruba 21 000 výher.

Loterie však bude podle nejnovějšího plánu ministerstva financí spuštěna až po parlamentních volbách. Účtenkovou loterii chtěl tehdejší ministr financní Andrej Babiš spustit již v červenci 2017, tedy s předstihem před parlamentními volbami.

Jeho nástupce v čele resortu financí, Ivan Pilný, však spuštění Účtenkovky odsunul na listopad, tedy až po volbách do Sněmovny, jež proběhnou 20. a 21. října. (sfr)

Více o Účtenkové loterii čtěte ZDE:

Babiš přišel o státem placený předvolební trumf: Účtenkovka začne až v listopadu